Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...
fot. deepblue4you/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie

Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Zobacz również

Schmidtowie i Szałkowscy w Chojnicach obchodzili złote gody [WIDEO]

Schmidtowie i Szałkowscy w Chojnicach obchodzili złote gody [WIDEO]

Blisko strajku w dużej firmie w regionie. Pracownicy domagają się podwyżek

Blisko strajku w dużej firmie w regionie. Pracownicy domagają się podwyżek

Polecamy

Na Zalewie Rybnickim pojawiły się śnięte ryby. To przez wyłączone bloki w Elektrowni?

Na Zalewie Rybnickim pojawiły się śnięte ryby. To przez wyłączone bloki w Elektrowni?

Zostań prezydentem Mysłowic! Zobacz jak wyglądają obowiązki włodarza miasta

Zostań prezydentem Mysłowic! Zobacz jak wyglądają obowiązki włodarza miasta

Waldemar Socha zarobi więcej niż dotychczas. Radni zdecydowali

Waldemar Socha zarobi więcej niż dotychczas. Radni zdecydowali