Ogórki korzenne [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 kg małych, twardych jędrnych ogórków
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 2 szklanki octu
- 20 g soli
Przygotowanie:
Na każdy litrowy słoik bierzemy: po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, po 1/4 łyżeczki nasion gorczycy i kolendry, po 3–4 listki świeżej bazylii, po łyżeczce nasion kopru i suszonego estragonu, po 2–3 małe cebuli (szalotki), po niewielkim pasku chrzanu i po 4–5 pasków czerwonej papryki.
Dokładnie umyte i osuszone ogórki układamy w słojach, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy wodę z octem i solą. Przestudzoną zalewamy ogórki, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy 10–12 minut.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Nie tylko ogórki korzenne. Zobacz inne przepisy
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?