Pieczone ziemniaki [PRZEPIS]
Pieczone ziemniaki: Składniki
- ziemniaki
- olej
- masło ziołowe
Zamiast masła ziołowego możego użyć czosnkowego lub innych "sosów", zależnie od upodobań. Bardzo dobrze smakują rownież z twarożkiem. Zwróćmy uwagę, by ziemniaki były podobnej wielkości, dzięki temu wszystkie będą gotowe w tym samym czasie.
Pieczone ziemniaki: Przygotowanie
Ziemniaki należy dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i powykrawać ewentualne zczernienia. Ponakłuwać delikatnie widelcem, żeby nie popękały podczas pieczenia. Tak przygotowane ziemniaki można ułożyć na posmarowanej olejem aluminiowej folii i szczelnie zawinąć.
Pieczone ziemniaki: Pieczenie
Zawinięte w folię ziemniaki ułożyć na ruszcie i piec około 40 minut, co jakiś czas obracając.
Polecamy pod rusztem ułożyć zwykłą blachę do pieczenia, a na nią wyłożyć papier do pieczenia. Z ziemniaczków może kapać sporo oleju, który później trudno będzie doczyścić.
Pieczone ziemniaki: Podanie
Można je podawać z masełkiem ziołowym albo czosnkowym, dipami albo twarogiem. Należy jednak pamiętać, że od takich dodatków zależy kaloryczność potrawy).
Sprawdź inne przepisy na szybkie i smaczne dania
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?