Pikle z grzybów [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 kg małych podgrzybków
- 500 g kolorowej papryki
- 500 g małych cebulek (lub szalotek)
- spora główka czosnku
- łyżka soku z cytryny
- 2 szklanki octu, szklanka wody
- 2 listki laurowe
- po 7–8 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 10 ziarenek gorczycy
- 2 łyżki cukru, sól
Przygotowanie:
Kapelusze małych, zdrowych podgrzybków parzymy, a następnie wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 15–20 minut. Przelewamy na sicie zimną wodą, osączamy. Cebulki i czosnek obieramy.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę sparzamy, przelewamy zimną wodą i kroimy w paski. Grzyby i warzywa układamy warstwami w wyparzonych słoiczkach.
Zagotowujemy wodę z przyprawami i sokiem z cytryny, gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy łyżeczkę soli, cukier i ocet, gotujemy jeszcze kilka minut, by trochę odparować marynatę.
Przestudzoną i przecedzoną zalewamy pikle, zamykamy, pasteryzujemy ok. 15 minut.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Nie tylko pikle z grzybów. Zobacz inne przepisy
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?