Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pikle z grzybów [PRZEPIS]

[email protected]
Jak zrobić pikle z grzybów [PRZEPIS]
Jak zrobić pikle z grzybów [PRZEPIS] sxc.hu
Jak zrobić pikle z grzybów? [PRZEPIS] Składniki: podgrzybki, papryka, małe cebulki, czosnek, cytryna

Pikle z grzybów [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 kg małych podgrzybków
- 500 g kolorowej papryki
- 500 g małych cebulek (lub szalotek)
- spora główka czosnku
- łyżka soku z cytryny
- 2 szklanki octu, szklanka wody
- 2 listki laurowe
- po 7–8 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 10 ziarenek gorczycy
- 2 łyżki cukru, sól

Przygotowanie:
Kapelusze małych, zdrowych podgrzybków parzymy, a następnie wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 15–20 minut. Przelewamy na sicie zimną wodą, osączamy. Cebulki i czosnek obieramy.

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę sparzamy, przelewamy zimną wodą i kroimy w paski. Grzyby i warzywa układamy warstwami w wyparzonych słoiczkach.

Zagotowujemy wodę z przyprawami i sokiem z cytryny, gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy łyżeczkę soli, cukier i ocet, gotujemy jeszcze kilka minut, by trochę odparować marynatę.

Przestudzoną i przecedzoną zalewamy pikle, zamykamy, pasteryzujemy ok. 15 minut.


Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!

Nie tylko pikle z grzybów. Zobacz inne przepisy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto