Placki ziemniaczane [PRZEPIS] z pieczarkami
Przygotowanie placów ziemniaczanych z pieczarkami nie należy do szczególnie skomplikowanych. Jeśli pamiętacie, jak robi się zwykłe placki ziemniaczane, nie bęziecie mieć większych problemów z nowym przepisem.
Placki ziemniaczane: Składniki
– 1 kg ziemniaków
– 3 jajka
– 2 cebule
– pół szklanki mąki pszennej
– 0,5 kg pieczarek
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
Placki ziemniaczane: Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, ucieramy na tarce. Dodajemy kolejno jajka, mąkę, pokrojoną w kostkę cebulkę.
Aby placki ziemniaczane były bardziej puszyste i jednolite, możecie skorzyctać z pomocy sokowirówki. Tylko pamiętajcie, by uzyskany miąższ połączyć z "sokiem" wyciśniętym z ziemniaków. Jeśli będziecie przez maszynę puszczać również cebulę, nie zostawiajcie jej na koniec, bo jest duże ryzyko, że większość cebuli zostanie w blaszkach urządzenia.
Pieczarki drobno szatkujemy, następnie podpiekamy na oliwie z oliwek. Tak przygotowane dodajemy do masy ziemniaczanej. Całość mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju lub oliwie z oliwek, zależnie od upodobań. Należy smażyć na dużym ogniu, ale ostrożnie, by nie spalić placków.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?