Pomysł na bezmięsny obiad, czyli tofu z warzywami

Aleksandra Smolak
Wystarczy kupić tofu i zrobić porządek w lodówce. Warzywa z tofu smakują całkiem przyzwoicie, ja pozostaję zwolenniczką mięsa, nowych smaków zawsze warto jednak próbować.

Warzywa z tofu – porcja dla dwóch osób
1 tofu wędzone
2 marchewki
1 puszka groszku
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 dojrzałe awokado
jogurt naturalny
natka pietruszki
sok z połowy cytryny
60 g ryżu basmati

Marynata do tofu
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
szczypta chilli

Sposób przygotowania
Tofu odsączamy z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego papierowych ręczników. Następnie kroimy je w kostkę, dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulą i czosnek, do tego wszystkie składniki marynaty i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy w kostkę marchew i przez 7 minut gotujemy. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: awokado, jogurt naturalny, ząbek czosnku, sok z cytryny, natka pietruszki, całość blendujemy na jednolitą masę. Następnie rozgrzewamy patelnie, na złoto smażymy tofu, dodajemy odcedzoną marchew, groszek i ryż. Całość łączymy sosem z awokado.

Smacznego :)

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie