Potrawy wigilijne w woj. śląskim. Zobacz jakie dania są u nas najpopularniejsze w Święta [PRZEPISY]
Karp w sosie piernikowym z Restauracji Rajskiej (Lubliniec)
Składniki: filet z karpia 200 g pieprz cytrynowy mąka pszenna pieprz biały mielony sól Sos piernikowy: masło klarowane 10-15 g kruszony piernik (2 pierniki Katarzynki bez polewy czekoladowej) jasne piwo lub białe wino 40 ml śmietana kremówka 100 ml sól ZOBACZ KONIECZNIE: KARP PO ŻYDOWSKU: NAJLEPSZY PRZEPIS NA KARPIAPrzygotowanie: Kawałki fileta przyprawiamy, oprószamy mąką i smażymy na maśle klarowanym. Do przygotowania sosu rozpuszczamy masło, dodajemy pierniki, następnie piwo lub wino oraz śmietanę. Wszystkie składniki gotujemy (redukujemy) aż do zagęszczenia. Na koniec przyprawiamy do smaku solą. Karpia w sosie piernikowym proponujemy podawać z gotowanymi ziemniakami lub obsmażonymi kopytkami. Przepis na karpia proponuje Jolanta Rudolf z Restauracji Rajskiej w Lublińcu (ul. Piłsudskiego 3, tel. 606 792 641, www.rajskalubliniec.pl).