Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Wigilię. Sprawdź, co polecają blogerki kulinarne [przepisy świąteczne]

Redakcja
Nie wiecie, czym zaskoczyć gości na wieczerzy wigilijnej? ...
Nie wiecie, czym zaskoczyć gości na wieczerzy wigilijnej? ... 123RF
Nie wiecie, czym zaskoczyć gości na wieczerzy wigilijnej? Skorzystajcie z naszego przewodnika kulinarnego.

Specjalnie dla Was stworzyliśmy kulinarny przewodnik po pysznym świecie wigilijnych potraw. Jeśli przygotowujecie w tym roku świąteczną kolacje i nie macie pomysłu czym zaskoczyć gości to koniecznie sprawdźcie, co na ten dzień polecają blogerzy kulinarni. Życzymy smacznego!


PRZEPISY ŚWIĄTECZNE:


Blogerzy Food Cook Love Monika Andrzejak i Sergiusz Markwitz na tę Wigilię polecają wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem oraz łososia w galaretce cytrynowej.

Wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem

Składniki:

•    1,5 kg buraków
•    2,5 l wody
•    2 marchewki
•    seler
•    pietruszka
•    por
•    700 g wiśni w kompocie (słoik mniejszy niż litrowy)
•    3/4 szklanki jagód (u nas ze słoika)
•    1 duże jabłko
•    2 ząbki czosnku
•    3 czubate łyżki majeranku
•    sól i pieprz
•    3 łyżki miodu
•    4 listki laurowe
•    4-5 ziaren ziela angielskiego
•    kilka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wrzucamy buraki i pozostałe warzywa, wiśnie wraz z zalewą, jagody oraz czosnek pokrojony w cienkie paski. Zalewamy całość wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plasterki, doprawiamy majerankiem, miodem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut. Na koniec próbujemy i doprawiamy raz jeszcze, jeśli zachodzi taka potrzeba. Zupę przelewamy przez sitko i serwujemy czysty barszcz np. z pasztecikami z grzybami.

Łosoś w galaretce cytrynowej


Składniki:

•    2 duże filety z łososia (800g)
•    2 cytryny – 3 plasterki cytryny na jeden kawałek łososia
•    natka pietruszki
•    sól

Dodatkowo:

•    2 galaretki cytrynowe
•    szczypta soli

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody mniejszej o pół szklanki niż na opakowaniu. Dodajemy szczyptę soli i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (funkcja góra dół). Filety z łososia myjemy i osuszamy, a następnie przecinamy na kilka kawałków. Nacinamy  je w poprzek, w  kilku miejscach uważając jednocześnie, by nie przeciąć do końca. Natkę pietruszki drobno kroimy, cytrynę w cienkie półksiężyce. W kieszonkach łososia umieszczamy plasterki cytryny i dużo natki, całość posypujemy solą. Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Studzimy łososia, a następnie układamy w półmiskach i stopniowo zalewamy galaretką, co jakiś czas umieszczając półmiski w lodówce, by galaretka stężała.

Makówki śląskie


Składniki:

250g maku, zmielonego
1 litr mleka 1,5-2 %
½ bułki pszennej zwanej weką lub batonem (mogą być zwykłe bułki pszenne lub sucharki)
100g masła
cukier, miód – do smaku jak bardzo słodkie lubicie (można dosłodzić tylko miodem)
bakalie – ilość wg uznania mogą być same rodzynki, nie zaszkodzi też dodatek moreli i orzechów włoskich, ale w mniejszej ilości
płatki, lub słupki migdałów do posypania góry

Wykonanie:

Całość mleka zagotować, połowę mleka odlać na później do moczenia bułki. Drugą połowę zostawić w garnku i dodać do niego masło, mak, bakalie i cukier/miód do smaku. Gotować maksymalnie 15-20 minut, w tym czasie mak napęcznieje.
Przygotować szklaną miskę, w której należy warstwowo układać składniki, zacząć od wlania na dno miski części masy makowej, następnie wyłożyć warstwę pokrojonej w plastry bułki lub sucharków, namoczonych w mleku. Powtarzać, aż braknie składników, wyjdzie tylko kilka warstw, zakończyć należy warstwą maku , którą dla ozdoby posypać migdałami w płatkach lub słupkach.

Wigilijna kapusta z grochem

Składniki:

300g dobrej kiszonej kapusty
150g grochu łuskanego
3 średnie ziemniaki
sól
70g masła

Kapustę najlepiej pokroić, a następnie ugotować, aż będzie miękka. W innym garnku ugotować groch, aż będzie miękki, a niektóre zaczną się już rozpadać (jeśli użyjecie grochu w całości, należy wcześniej go namoczyć). Ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki potłuc. Jeśli wszystkie składniki mamy już gotowe, należy włożyć je do jednego garnka i dokładnie wymieszać, najpierw dać 50g masła i przyprawić solą do smaku, ewentualnie dołożyć jeszcze odrobinę masła.

Agata i Sylwia blogerki Kuchni w formie na te święta polecają gravlax w burakach i coś dla łasuchów, czyli nadziewane czekoladki.

Gravlax w burakach wg Jamiego Olivera


Składniki:

•    350g surowego filetu z łososia
•    80g soli gruboziarnistej
•    25g cukru
•    1 średni burak
•    1 łyżka chrzanu
•    25 ml wódki
•    skórka otarta z połowy cytryny
•    koperek

Przygotowanie:

Łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Połóż go skórą do dołu i równomiernie pokryj solą, a następnie cukrem. Posmaruj go chrzanem. Buraka obierz i zetrzyj na grubej tarce, ułóż go na łososiu. Skrop całość wódką i posyp obficie posiekanym koperkiem i startą skórką z cytryny. Dociśnij całość rękoma i owiń szczelnie w folię spożywczą. Na wierzch połóż jakieś obciążenie (np. na desce butelkę wody) i wstaw do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po 2 dniach zlej powstały sok, usuń z ryby warstwę warzyw i osusz łososia papierowym ręcznikiem. Możesz usunąć skórę z łososia lub od razu cienko kroić, a skóra sama się oddzieli. Gravlax z łososia możesz podać z sosem śmietanowo-koperkowym (200 ml śmietany, 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej, sól, sok i skórka z połowy cytryny, drobno posiekany koperek). Gravlax w burakach zawinięty w folię spożywczą możesz przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

Czekoladki nadziewane


Składniki:

•    200g gorzkiej czekolady
•    słoiczek musu z suszonych śliwek dla niemowląt  – mus możecie przygotować sami, wystarczy namoczyć na noc (lub na 2h) suszone śliwki,odsączyć je i zmiksować

Przygotowanie:

150g czekolady posiekaj i rozpuść. Ważne, żeby ten proces trwał krótko, bowiem przebywanie czekolady w gorącej temperaturze powoduje, że staje się ona matowa. Silikonową foremkę  do pralinek wysmaruj czekoladą. W zależności od wielkości można to zrobić za pomocą łyżeczki lub małego pędzelka. Trzeba uważać, żeby nie pozostały żadne dziurki, bo wypłynie nam nadzienie lub czekoladki rozlecą się przy wyjmowaniu z foremki. Rozprowadzoną w foremce czekoladą zostaw do zastygnięcia (nie wkładaj jednak do lodówki, aby czekoladki nie były matowe). Jak zastygnie czekolada w foremkach, napełnij je musem. Zostaw do przestygnięcia. Rozpuść pozostałe 50 g czekolady a następnie za pomocą łyżeczki rozprowadzać ją na musie, zamykając w ten sposób czekoladkę. Najlepiej nie przyspieszać całego procesu, uzbroić się w cierpliwość i zapomnieć o czekoladkach. Czekoladki nadziewane musem z suszonych śliwek wyciągnij je z foremek dopiero po całkowitym zastygnięciu.



Przepraszamy Panią Bernadettę Parusińską- Ulewicz, autorkę blogu: prawodogotowaniazpasja.blox.pl za umyślne naruszenie jej praw autorskich i zamieszczenie na naszych stronach internetowych przepisów na pierogi z grzybami oraz pierogi z kapustą i grzybami bez uzyskania zgody autorki. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto