MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszny murzynek z dżemem i orzechami. Wilgotne ciasto rozpływa się w ustach. Z tego przepisu nigdy nie wyjdzie zakalec

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Idealne ciasto do kawy, gdy spodziewamy się gości, a nie mamy wiele czasu na pieczenie.
Idealne ciasto do kawy, gdy spodziewamy się gości, a nie mamy wiele czasu na pieczenie. Karolina Głogowska
Murzynek to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast. Robię go zwykle wtedy, gdy nie mam dużo czasu na pieczenie. Przekażę ci sprawdzony przepis, z którego na pewno nie wyjdzie zakalec. Do murzynka dodaję dżem lub mus jabłkowy, dzięki czemu ciasto jest bardziej wilgotne.

W skrócie:

Masz ochotę na proste i szybkie ciasto, którym wszyscy będą się zajadać? Polecam doskonały murzynek z dżemem. To pyszne ciasto, które zawsze wspaniale się udaje, a cała blacha potrafi zniknąć w kilka godzin. Być może znasz przepis na murzynek z jabłkami, ale ja proponuję zastąpić owoce dżemem jabłkowym. Ta zmiana naprawdę robi dużą różnicę. Ciasto jest delikatniejsze, bardziej wilgotne i moim zdaniem znacznie smaczniejsze. Naprawdę trudno przestać się nim zajadać. Możesz użyć gotowego dżemu z jabłek lub przygotować pyszny i prosty mus jabłkowy. Ten murzynek na oleju naprawdę trudno zepsuć. Mam sprawdzony sposób na to, by z ciasta nie wyszedł zakalec. Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową, a składniki należy miksować tylko do ich połączenia – nie za długo. Jeśli będziesz tego przestrzegać, na pewno wyjdzie ci doskonały murzynek z dżemem. Idealne ciasto do niedzielnej kawy i na deser.

Murzynek – przepis na ciasto z dżemem lub musem jabłkowym

Czas przygotowania: 1 godzina

Porcja: średnia blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 jajka,

  • 1,5 szklanki mąki,

  • pół szklanki cukru,

  • ¾ szklanki letniego mleka,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • 2 łyżeczki kakao,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • łyżeczka sody,

  • 5 łyżek oleju.

Dodatkowo:

Na lukier:

  • 200 g cukru pudru,

  • 60 ml mleka.

Jak zrobić murzynek z dżemem?

  1. Jajka zmiksowałam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę.

  2. Do osobnej miski przesiałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, sodę i kakao.

  3. Do naczynia z masą jajeczną dodałam połowę zawartości miski z suchymi składnikami oraz połowę mleka. Wymieszałam. Kiedy składniki się połączyły, dodałam drugą połowę mąki i mleka.

  4. Na koniec dodałam olej i ponownie wymieszałam na gładką masę. Nie wolno miksować składników zbyt długo, ponieważ wyjdzie zakalec.

  5. Ciasto wlałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Położyłam na cieście osiem kleksów z musu jabłkowego.

  6. Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekłam 45 minut.

  7. W tym czasie przygotowałam lukier. Mleko lekko podgrzałam, zdjęłam z ognia, dodawałam po łyżce cukru pudru. Wymieszałam na gładką masę.

  8. Przestudzone ciasto polałam lukrem i udekorowałam orzechami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszny murzynek z dżemem i orzechami. Wilgotne ciasto rozpływa się w ustach. Z tego przepisu nigdy nie wyjdzie zakalec - Strona Kuchni

Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto