Składniki:
- drożdże winiarskie oraz pożywka dla drożdży
- 10 kg jeżyn
- 3 litry wody
- 3 kg cukru
Owoce zalewamy wrzątkiem, wyciskamy z nich sok i dokwaszamy kwaskiem cytrynowym (są to owoce zbyt mało kwaśne dla prawidłowej fermentacji).
Następnie dodajemy rozpuszczony cukier i zaczyn drożdżowy. Mieszamy i odstawiamy do fermentacji.
Po opadnięciu owoców na dno, wino zlewamy i pozostawiamy do jego sklarowania.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Njaciekawsze opublikujemy!
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?