Podstawą dobrego sernika jest twaróg wysokiej jakości. Najlepszy pochodzi z renomowanej mleczarni, ma gładką konsystencję i świeży, niekwaśny zapach. Oczywiście, nie każdy ma możliwość zaopatrzenia się w ser bezpośrednio u producenta lub w gospodarstwie ekologicznym. W sklepach znajdziemy mnóstwo propozycji, dlatego, aby uniknąć wpadki w postaci zapadniętego, kwaśnego wypieku, warto dobrze poszukać. Czytajmy skrupulatnie etykiety, zwracając uwagę na skład (ser nie powinien mieć sztucznych dodatków, zagęszczaczy czy aromatów) oraz, co najważniejsze, datę produkcji i przydatności do spożycia.
Asortyment serów jest szeroki. Możemy sięgnąć po polski biały twaróg, serek homogenizowany, włoską ricottę, amerykański serek Philadelphia. Upodobania kulinarne i przepis, według którego przygotujemy sernik, podpowiedzą, który powinniśmy wybrać.
Najczęściej spotkamy trzy rodzaje sernika: krakowski, wiedeński oraz nowojorski (amerykański). Można skusić się także na sernik na zimno, nieco łatwiejszy w przygotowaniu, gdyż nie wymaga pieczenia. Serniki różnią się także spodem, na który wykłada się masę serową oraz dekoracją wierzchu i dodatkami.
Sernik krakowski powstaje z tłustego twarogu, odrobiny śmietany, jaj, ziemniaków, tłuszczu oraz proszku do pieczenia. Jego podstawą najczęściej jest kruche ciasto, które można przygotować na przykład z margaryną Palma z Murzynkiem. W masie serowej znajdziemy mnóstwo bakalii, a na wierzchu charakterystyczną „kratkę” z ciasta i lukier.
Masa na tradycyjny sernik wiedeński składa się z trzykrotnie zmielonego białego sera utartego z wysokiej jakości pełnotłustą margaryną lub masłem, jajami i pozostałymi składnikami. Należy ją upiec w natłuszczonej formie, bez podstawy z ciasta. Sernik wiedeński wyróżnia dekoracja z czekoladowej polewy.
Bazą nowojorskiego sernika jest gładki i kremowy serek typu Philadelphia. Poza sposobem pieczenia – w kąpieli wodnej, wyróżnia go cytrynowa nuta, aksamitna konsystencja oraz brak dodatków. Spód amerykańskiego sernika powstaje z pokruszonych ciasteczek pełnoziarnistych, które miesza się z roztopionym tłuszczem, układa na dnie formy i przed pieczeniem schładza. Sernik nowojorski przed podaniem należy zostawić na noc w lodówce.
Doskonały sernik z polewą wiśniową przygotujesz sięgając po sprawdzony przepis eksperta, producenta margaryny Palma z Murzynkiem, która od ponad 40 lat gości na sklepowych półkach.
Przepis na świąteczny sernik znajdziesz tutaj
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?