18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2013. Niech nam pączki idą na zdrowie!

Katarzyna Domagała
Paulina Lepich z katowickiej cukierni Michalskich zaprasza
Paulina Lepich z katowickiej cukierni Michalskich zaprasza Lucyna Nenow
Choć dziś trudno w to uwierzyć, pierwsze pączki robiono z ciasta chlebowego. Nadziewano je boczkiem, słoniną czy mięsem. Dopiero później zaczęto ugniatać je z ciasta drożdżowego i nadziewać słodkimi dodatkami.

Zaś tłusty czwartek nie powinien kojarzyć nam się wyłącznie z dniem, gdy bez skrępowania możemy pofolgować diecie, ale też z końcem karnawału, zbliżającym się mięsopustem.

- Każdy z nas lubi zjadać rzeczy dobre, zwłaszcza przed czterdziestodniowym postem, który zapowiada tłusty czwartek - podkreśla dr Jacek Kurek z Instytutu Historii Uniwersytetu Śląskiego. - Tym bardziej, że jeśli ktoś nie zje pączka w tłusty czwartek, to musi liczyć się z tym, że spotka go nieszczęście.

O kreplach w swoich dziełach pisał już Mikołaj Rej. Głośno zrobiło się o pączkach (w wersji, jaką znamy obecnie) za sprawą Jędrzeja Kitowicza, XVIII- wiecznego znawcy dobrej kuchni, który barwnie opisywał suto zastawione stoły za czasów króla Augusta II Sasa. Nie brakowało na nich pączków, które w tamtych czasach były rarytasem.

- Kitowicz opisywał, że idealne pączki powinny być tak lekkie, że wiatr mógłby zdmuchnąć je z talerza, a po naciśnięciu powinny powrócić do pierwszej formy - dodaje dr Kurek.

Jaki jest tradycyjny pączek? Trudno powiedzieć. Wszystko zależy od regionu, w którym pytamy. Zresztą na Śląsku, Podbeskidziu czy w Zagłębiu nazywany jest inaczej. Beskidzkie są "krepliki": obowiązkowo nadziewane powidłami ze śliwek, smażone na smalcu i z dodatkiem spirytusu.

Jak upiec pączka? Ile kosztują pączki w naszym regionie? Czytaj więcej na dziennikzachodni.pl


*Ranking szkół nauki jazdy 2013
*Restauracja Rączka gotuje otwarta ZOBACZ ZDJĘCIA
*Granica polsko-niemiecka 1922 na Górnym Śląsku [SENSACYJNE ZDJĘCIA]
*Podziemny dworzec autobusowy w Katowicach działa! [ZDJĘCIA]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto