Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek - święto zobowiązuje do zjedzenia pączka!

Marlena Polok-Kin
Najbardziej lubimy kreple tradycyjne - takie, jakie prezentuje Mariola Smok z cukierni w hotelu Katowice
Najbardziej lubimy kreple tradycyjne - takie, jakie prezentuje Mariola Smok z cukierni w hotelu Katowice Marzena Bugała
Dziś tłusty czwartek. Zapraszamy na pączki do redakcji w Gliwicach, Zwycięstwa 14, III p.

Gusty kulinarne się zmieniają, ale pączki są wciąż na topie. W wielu miejscach kraju odbywają się konkursy w ich pałaszowaniu. W tym roku 90 uczestników zmierzyło się już na VIII Mistrzostwach Poznania w jedzeniu pączków na czas. Zwycięzca uwinął się z dziesięcioma pączkami w 5 minut i 26 sekund.

Andrzej Zarzycki, właściciel cukierni "Łodzianka" w Gliwicach, zachęca raczej do delektowania się pączkami. Podkreśla, że choć to wypiek mało skomplikowany - ma swoją finezję i musi odbywać się wedle tradycyjnych prawideł. Idealny pączek powinien być delikatny, puszysty, rozpuszczający się ustach. Nie ma prawa być gumiasty i lepki. Lekkość ciasta uzyskujemy, dodając spirytusu. Szanujące się cukiernie nie używają mrożonego ciasta, ale szykują pączki w noc poprzedzającą łasuchowanie.

Cukiernicy proponują nadzienia - od klasycznej marmolady z róży i powideł, po adwokatowe i makowe. Lubiane są też pączki z bitą śmietaną. W tłusty czwartek zdecydowanie wybieramy pączki lukrowane z marmoladą lub różą. Żadne amerykańskie donuty nie pobiją naszych krepli. Ale...

- Bez szkody dla sylwetki możemy się wyjątkowo skusić na jednego pączka, najlepiej zjedzmy go do południa - radzi Małgorzata Pelikan, dietetyczka kliniczna z Centrum Dietetycznego Ventis w Gliwicach. - Wówczas zdążymy go spalić. Najlepiej zjeść go jako drugie śniadanie, zastępując nim posiłek. Cukrzycy powinni w ogóle z pączków zrezygnować - dodaje. Panie muszą odpokutować pączka aż godziną fitnessu. Panowie mogą sobie bardziej pofolgować - trzy pączki będą ich kosztować godzinę pocenia się na siłowni. Jednak tradycja święta rzecz. Dlatego zapraszamy Czytelników na pączkowy poczęstunek.

Oto gdzie dziś w naszych oddziałach na Państwa czekamy:
Katowice - przy ul. Młyńskiej 3 spróbujecie pączków z cukierni hotelu Katowice (al. Korfantego 9).
Gliwice - przy ul. Zwycięstwa 14, III p., będziemy serwować pączki z "Łodzianki" (ul. Krupnicza 7).
W Rybniku przy ul. Sobieskiego 15 spróbujecie krepli z cukierni "U Janusza" (ul. Reymonta 76).
W Bielsku-Białej pączki zaserwuje "Anielska Cukiernia" (ul. Gen. Maczka 71B) w biurze ogłoszeń "Dziennika Zachodniego" i "Jarmarku" przy ul. Mickiewicza 19.
W DZ w Zabrzu przy ul. Wolności 307 spróbujecie pączków firmy "Roker", ul. Nowodworska 3. Zaglądajcie do nas już od godz. 9.30.

Słodka tradycja nie przemija

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła - mówi staropolskie porzekadło. Aby być w zgodzie z tradycją, trzeba dziś zjeść przynajmniej jednego pączka. Kto tego nie zrobi, jak przestrzega obyczaj, naraża się na niedostatek. Aż do przyszłorocznego tłustego czwartku nie będzie mu się wiodło. W wielu domach także na stołach obowiązkowo pojawiają się dziś faworki - inaczej chrusty. Na słodko rozpoczyna się ostatni tydzień tegorocznego karnawału.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto