Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór...
fot. Łukasz Gdak/Polska Press

Tradycyjny rogal świętomarciński na 11 listopada. Certyfikowany tylko z Wielkopolski. Wypiek pod specjalnym nadzorem

Rogal świętomarciński - receptura cechu

Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór receptury obowiązujący przy wypieku rogala świętomarcińskiego

Receptura na 20 kg rogali świętomarcińskich

Ciasto:
Ciasto drożdżowe – 10 kg
Margaryna do wałkowania – 2 kg

Nadzienie:

Mak biały – 3 kg
Okruchy cukiernicze – 2 kg
Cukier – 3 kg
Margaryna – 0,5 kg
Orzechy – 0,5 kg
Rodzynki – 0,5 kg
Owoce w syropie lub kandyzowane – 0,5 kg

Masa jaja – 1,5 kg
Aromat migdałowy do smaku

Wykończenie:

Pomada – 1,5 kg
Orzechy – 0,5 kg

Sposób wytwarzania towarów: Formowanie rogali następuje przez zwijanie trójkątnych kawałków rozwałkowanego ciasta. Po wypieku rogale smarowane są pomadą i dekorowane rozdrobnionymi orzechami.

Receptura została zaczerpnięta ze strony Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

Zobacz również

Tak wyglądało życie w PGR-ach. Kiedyś potężne gospodarstwa, dziś zostały ruiny

Tak wyglądało życie w PGR-ach. Kiedyś potężne gospodarstwa, dziś zostały ruiny

Nowa kadencja Rady Gminy Przemyśl rozpoczęła swoje obrady

Nowa kadencja Rady Gminy Przemyśl rozpoczęła swoje obrady

Polecamy

Kryminalni z Sosnowca zatrzymali dwie osoby związane z przestępczością narkotykową

Kryminalni z Sosnowca zatrzymali dwie osoby związane z przestępczością narkotykową

Zgłosił włamanie do mieszkania matki. "Zapomniał" dodać, że to on jest sprawcą

Zgłosił włamanie do mieszkania matki. "Zapomniał" dodać, że to on jest sprawcą

Pilnujesz budżetu? Nie zgadniesz, ile kosztują te czerwcowe loty i wycieczki

Pilnujesz budżetu? Nie zgadniesz, ile kosztują te czerwcowe loty i wycieczki