Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Zwłoki kobiety na jednej z ulic w Pile. Wypadła z okna własnego mieszkania?

Zwłoki kobiety na jednej z ulic w Pile. Wypadła z okna własnego mieszkania?

W Kielcach odbył się IV Memoriał Mirosława Piróga [ZDJĘCIA]

W Kielcach odbył się IV Memoriał Mirosława Piróga [ZDJĘCIA]

Polecamy

Egzamin ósmoklasisty 2024 z polskiego. Tu pojawią się odpowiedzi i arkusz

Egzamin ósmoklasisty 2024 z polskiego. Tu pojawią się odpowiedzi i arkusz

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy

Włamali się do magazynu. Słodko-gorzka kradzież

Włamali się do magazynu. Słodko-gorzka kradzież