Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

VII Tyskie Sympozjum Historyczne: Napitki i jadło w dawnej Polsce

JOL
VII Tyskie Sympozjum Historyczne: Napitki i jadło w dawnej Polsce
VII Tyskie Sympozjum Historyczne: Napitki i jadło w dawnej Polsce Rep. Jolanta Pierończyk
VII Tyskie Sympozjum Historyczne rozpoczyna się dziś o godz. 10 w Muzeum Miejskim przy Katowickiej 9. Temat: "Napitki i jadło na stołach książąt, szlachty i poddanych ".

VII Tyskie Sympozjum Historyczne pt. " Napitki i jadło na stołach książąt, szlachty i poddanych" PROGRAM

10.00 – 10.15
Otwarcie konferencji (M. Lipok-Bierwiaczonek, R. Kaczmarek, M. Walędzińska – Półtorak)

10.15 – 10.45
Jerzy Sperka (Uniwersytet Śląski, Instytut Historii)
Jadło na stołach w średniowiecznej Polsce

10.45 – 11.15
Piotr Greiner (Archiwum Państwowe w Katowicach)
Menu książąt pszczyńskich

11.15 – 11.30 Przerwa kawowa

11.30 – 12.00
Maria Lipok – Bierwiaczonek (Muzeum Miejskie w Tychach)
Jadło i napoje na stołach chłopów i mieszkańców osiedli robotniczych na Górnym Śląsku w XIX i na początku XX wieku

12.00 – 12.30
Mirosław Węcki, Ryszard Kaczmarek (Uniwersytet Śląski, Instytut Historii)
Wojenny jadłospis. Co Górnoślązak w kuchni polowej podczas wojen światowych znajdował?

12.30 – 13.00 Przerwa obiadowa

13.00 – 13.30
Jakub Grudniewski (Uniwersytet Śląski, Instytut Historii)
400 lat browaru w Tychach. Najstarszy dokument poświadczający warzenie i wyszynk piwa w Tychach

13.30 – 14.00
Bożena Czwojdrak (Uniwersytet Śląski, Instytut Historii)
_Napitki w średniowiecznej Polsc_e

14.00 – 14.30
Krzysztof Boroda, Piotr Guzowski (Instytut Historii i Nauk Politycznych, Uniwersytet w Białymstoku)
Rola produkcji piwa w gospodarce Królestwa Polskiego w XVI wieku

14.30 – 14.45 Przerwa kawowa

14.45 – 15.10
Dariusz Złotkowski (Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie)
Produkcja i konsumpcja piwa w Częstochowie na przełomie XIX i XX wieku
15.10 – 15.35
Roman Smolorz (Stadtarchiv Regensburg)
Przemysłowa produkcja piwa w Bawarii i nowe zwyczaje konsumentów w XIX i na początku XX wieku
15.35 – 16.00
Ales Zaricky (Uniwersytet w Ostrawie)
Rewolucja piwna w Czechach. Dzieje pilznera w XIX i na początku XX wieku

16.00 – 16.30
Tomasz Dudek (Kompania Piwowarska)
Budowa i etapy rozbudowy Browaru Książęcego w Tychach w latach 1861 – 1929
16.30 – 16.45
Taduesz Rusek (Kompania Piwowarska)
Marka TYSKIE i „Księstwo Piwne” na Śląsku
16.45 – 17.15
Dyskusja i podsumowanie konferencji

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Filip Chajzer o MBTM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tychy.naszemiasto.pl Nasze Miasto