Do Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu przyjechało ponad 5 tysięcy miłośników piwa, piwowarów domowych, rzemieślników, przemysłowych kolekcjonerów kapsli, butelek, puszek i podkładek oraz mistrzów piwowarstwa.
Każdy piwosz, który odwiedził Żywiec w czasie Festiwalu Birofilia mógł m.in. zwiedzić Arcyksiążęcy Browar w Żywcu i Muzeum Browaru, nauczyć się sztuki serwowania piwa, porozmawiać z największymi w Europie autorytetami piwnymi, wziąć udział w spotkaniach na temat roli chmielu i drożdży w warzeniu piwa a także dowiedzieć się, jak wiele mitów dotyczących piwa funkcjonuje w naszym kraju i dlaczego są one nieprawdziwe.
W alei piw świata festiwalu dostępnych było ponad 500 piw w kilkudziesięciu stylach piwnych oraz trunki uwarzone przez piwowarów domowych lub browary rzemieślnicze. Pełnoletni uczestnicy Festiwalu mogli je degustować w specjalnych kufelkach o poj. 125 ml. Tyle wystarczy, aby poznać smak, goryczkę, zapach, barwę, pienistość i inne kluczowe cechy każdego piwa, zachowując przy tym umiar i odpowiedzialną postawę wobec alkoholu.
Głównym punktem żywieckiego Festiwalu było wybranie przez międzynarodowych mistrzów piwowarstwa Grand Championa Birofilia 2013, czyli najlepszego piwa domowego w Polsce. W tym roku w konkursie wystartowało 161 piwowarów, którzy do konkursu zgłosili rekordową ilość 432 piw. Jury pod przewodnictwem Krzysztofa Lechowskiego, Prezesa Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych zdecydowało, że najlepszym piwem 2013 r. jest Imperialne India Pale Ale uwarzone przez Czesława Dziełaka z Wyłudek w województwie podlaskim.
W nagrodę twórca receptury piwa domowego Imperialne India Pale Ale uwarzy je ponownie w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie przy wsparciu piwowarów Grupy Żywiec w skali kilka tysięcy razy większej. Dokładnie 6 grudnia każdy Grand Champion trafia na półki sklepowe w całej Polsce. Zwycięskie piwo 2013 r. charakteryzuje się wyraźnymi aromatami chmielu i ma barwę bursztynu.
Styl Imperial India Pale Ale, zwane też czasami Double IPA, to młody styl piwa, który narodził się w USA. Browary rzemieślnicze w Stanach Zjednoczonych zafascynowane możliwościami jakie dają amerykańskie odmiany chmielu zaczęły warzyć piwo, które będzie jeszcze mocniej chmielone niż amerykańska odmiana IPA. Aby zrównoważyć wysoki poziom goryczki konieczne było zwiększenie ekstraktu początkowego. Przymiotnik Imperial został zaczerpnięty od stylu Russian Imperial Stout. Nie ma on uzasadnienia historycznego, a raczej używany jest przez analogię do piwa bardzo mocnego i bardzo bogatego w smaku.
Wszystkie wyniki Konkursu Piw Domowych:
GRAND CHAMPION BIROFILIA 2013:
IMPERIALNE INDIA PALE ALE uwarzone przez CZESŁAWA DZIEŁAKA
Wyniki poszczególnych kategorii:
I - Jasne Lekkie (9,5-10,5o Blg)
1. Piotr Machowicz
2. Jerzy Miler
3. Waldemar Pitala
II - Dymiony Porter/Stout (Smoked Porter/Stout) (10-13o Blg)
1. Piotr Artychowski
2. Krzysztof Kulec
3. Karol Kościelniak
III - Altbier (11-12,5o Blg)
1. Paweł Podolski
2. Dariusz Cieśla
3. Andrzej Miler
IV - Dunkelweizen (11-14o Blg)
1. Arkadiusz Wenta
2. Daniel Duda
3. Andrzej Jendrzejewski
V - Robust Porter (12-16o Blg)
1. Marcin Stefaniak
2. Marcin Kołodziejczyk
3. Mateusz Kupracz
VI - Blond (14,5 – 17o Blg)
1. Jacek Michna
2. Arkadiusz Suchecki
3. Marcin Stefaniak
VII - Koźlak/Bock (16-18o Blg)
1. Łukasz Chrząszcz
2. Adam Śmiglak
3. Jarosław Laprus
VIII - Imperialne India Pale Ale (18-24o Blg)
1. Czesław Dziełak
2. Piotr Kowalski
3. Artur Jakubas
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?