Wino różane [PRZEPIS]
Owoce róży dreluje się, sieka drobno lub miele, zasypuje cukrem i zalewa przegotowaną wodą w proporcjach: kg owocu, kg cukru, 4 litry wody.
Po ustaniu fermentacji (wówczas, gdy owoc przestaje krążyć w górę i dół i wszystek opadnie na dno) wino zlewa się do sklarowania, a owoc ponownie zasypuje cukrem i zalewa wodą w tych samych proporcjach na następne — wytrawne wino.
Po drugiej fermentacji obydwa gatunki wina zlewa się razem i po całkowitym sklarowaniu rozlewa do butelek.
Zarówno balon z winem, jak i butelki, do których zostało zlane, dobrze jest owinąć czarnym papierem, w każdym razie należy je trzymać z dala od światła, zwłaszcza słonecznego.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Nie tylko wino różane. Zobacz inne przepisy
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?