Składniki:
• wiśnie 5 l
• pomarańcze sztuk 1
• cytryna sztuk 1
• wanilia laska
• rodzynki sztuk 5
• cukier 1 kg
• spirytus 1,5 l
• woda źródlana
Wiśnie nadobne z ogonków przebrawszy do butla wsyp, na nie cukru trochę daj, znowu wiśni daj, cukrem zasyp i tak na przemian aż wszystkie do butla powędrują. Na to skórkę z całej pomarańczy usmażoną na cukrze i posiekaną, daj takoż skórkę z połowy cytryny. Natenczas butel spirytusem zalej i na okno wystaw, niech pracuje.
Po dwóch tygodniach laskę wanilii przerżnij i do truneczku dodaj, rodzynkami dosmakuj, wody źródlanej przegotowanej a ostudzonej dodaj i w kredens na 3 miesiące postaw.
Gdy się wiśniówka wyklaruje, przez muślin do butelek wyekspediuj, korkuj porządnie i lakuj, a do piwniczki znieś.
Konferencja prasowa po meczu Korona Kielce - Radomiak Radom 4:0
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?