Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wystawa gigantycznych warzyw. Kabaczek waży 50 kilogramów, ogórek ma 65 cm długości ZDJĘCIA

LOTA
Gigantyczne warzywa pokazano w sobotę, 5 października, w Centrum Ogrodniczym w Siemianowicach Śląskich
Gigantyczne warzywa pokazano w sobotę, 5 października, w Centrum Ogrodniczym w Siemianowicach Śląskich LOTA
Gigantyczne warzywa pokazano w sobotę, 5 października, w Centrum Ogrodniczym w Siemianowicach Śląskich. Wśród nich był rekordowy w skali kraju kabaczek, ważący aż 50 kilogramów, którego wyhodował pan Tomasz z Bytomia. Obok ogromnego kabaczka, na wystawie zaprezentowano też sporych rozmiarów arbuza, dorodne dynie, okazałe ogórki, kalarepy, ale też marchewki, pomidory i fasolę.

Gigantyczne warzywa na wystawie w Siemianowicach Śląskich

Gigantyczne warzywa zaprezentowano z okazji Dnia Warzyw Gigantów w sobotę, 5 października, w Centrum Ogrodniczym w Siemianowicach Śląskich. Wśród nich był kabaczek, ważący aż 50 kilogramów, dzięki któremu Tomasz Wodziński z Bytomia zdobył kolejny warzywny rekord.

- Mam pięć rekordów Polski. Na kabaczka, na słonecznika długiego na ponad 5 metrów, na krzak kukurydzy, który miał około 6 metrów, na kolbę kukurydzy - 38 cm. Mam też rekord Polski na brukiew, ważącą 6,8 kilograma – wymieniał.

Bytomianin hodowlą zajmuje się od dziesięciu lat, natomiast hodowlą gigantów od czterech. Wszystkie warzywa sadzi w ogródku działkowym w Bytomiu.

Hodowca z Bytomia i kabaczek, ważący 50 kg

Jak wyhodować kabaczka o wadze 50 kilogramów? - Jest wiele czynników które sprawiają, że warzywa są takie duże. Siałem w maju (choć można też w kwietniu), żeby kabaczek był na konkurs. Około trzech do czterech tygodni później było sadzenie rozsady do gruntu. Następnie trzeba pędy przysypywać ziemią, aby cały krzak pracował na jeden owoc. Na start, gdy zaczyna rosnąć potrzebny jest azot, kiedy kwitnie - fosfor i potas, a jak jest już owoc - potas. To ważne, aby pamiętać, co kiedy dodawać – tłumaczył hodowca.

Jak twierdzi warzywa giganty, jeśli zastosować eko nawóz, nadają się do jedzenia. - Wbrew temu, co ludzie myślą, duży arbuz czy duża dynia to nie zasługa chemii. Jeśli jest eko nawóz, to kabak potrafi urosnąć do 30 kilogramów. Tu najważniejsze są dobre nasiona. Z dobrych ziaren owoce będą znacznie większe – wyjaśnia.

Obok ogromnego kabaczka, na wystawie zaprezentowano też sporych rozmiarów arbuza, dorodne dynie, ogórki, kalarepy, ale też marchewki, pomidory i fasolę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na siemianowiceslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto