Zobacz zdjęcia - kliknij TUTAJ!
Częstochowa. "Parkitka" przystąpiła do programu "Dobry posiłek w szpitalu"
"Parkitka", podobnie jak wiele innych szpitali w kraju, przystąpiła do pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Placówka od 18 listopada karmi swoich pacjentów według nowego jadłospisu i dzieli się zdjęciami dań. Program funkcjonuje także w Szpitalu Miejskim.
- Posiłki naszych pacjentów przygotowywane są według jadłospisu opracowanego przez dietetyka (na minimum 7 dni), który zawiera następujące informacje: rodzaj posiłku i skład produktu, wartość energetyczną (kaloryczną) i odżywczą (białko, węglowodany (w tym cukier), tłuszcze (w tym kwasy tłuszczowe nasycone), ilość soli, wielkość porcji oraz sposób przetwarzania i obecność alergenów - informują władze "Parkitki".
Już na pierwszy rzut oka widać, że nowy jadłospis, obliczony dla osoby dorosłej na około 3000 kalorii, jest dobrze zbilansowany, gdyż mamy w nim sporo białka, ale i warzywa, które są istotne w naszej codziennej diecie, a w szczególności u osób chorych przebywających w szpitalu.
Przykładowy jadłospis "Diety podstawowej" we wtorek 21 listopada
I śniadanie
- 1. Kakao na mleku 250.00g składniki:
Mleko 2.0% 80%, Woda wodociągowa 17
%, Kakao 16% proszek 2%, Cukier 1% - 2. Płatki kukurydziane 20.00g
- 3. Chleb zwykły 100.00g
- 4. Kajzerki 60.00g
- 5. Masło extraa 15.00g
- 6. Humus 113.00g składniki: Ciecierzyca
75%, Czosnek 7%, Cytryna 7%, Oliwa z
oliwek 4%, Sezam 4%, Kumin kmin rzymski 1% - 7. Ser żółty gouda 20.00g
- 8. Pomidor 70.00g
- 9. Herbata z cytryną bez cukru 250.00g
składniki: Woda do picia 94%, Cytryna 4%,
Herbata napar bez cukru 2% - 10. Cukier 5.00g
Obiad
- 1. Zupa grochowa z ziemniakami 450.00g
składniki: Ziemniaki średnio 33%, Woda
wodociągowa 29%, Marchew 7%, Groch
nasiona suche 4%, Seler korzeniowy 4%,
Pietruszka korzeń 4%, Kości wieprzowe S
4%, Kiełbasa śląska 4%, Por 2%, Cebula
2%, Słonina 2%, Masło
ekstra 1%, Mąka pszenna typ 500 1% - 2. Sos boloński z mięsem 300.00g
- 3. Ogórek kwaszony 120.00g
- 4. Makaron dwujajeczny 90.00g
- 5. Kompot wieloowocowy 250.00g składniki:
Woda wodociągowa 54%, Jabłko 20%,
Mieszanka kompotowa 12%, Czarna
porzeczka mrożona 4%, Agrest 4%,
Rabarbar 4%, Cukier 2%
Kolacja
- 1. Chleb żytni pełnoziarnisty s
100.00g - 2. Bułka kukurydziana s 60.00g
- 3. Masło extra 15.00g
- 4. Papryka czerwona 70.00g
- 5. Herbata bez cukru 250.00g
składniki: Woda wodociągowa
98%, Herbata napar bez cukru
2% - 6. Szynka wieprzowa 60.00g
Posiłek dodatkowy
- 1. Mleko czekoladowe 200.00g
- 2. Chałki 50.00g
Wartość energetyczna posiłków [kcal] 2873.1
- Białko [g] 100.5
- Tłuszcz [g] 96.2
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]35.9
- Węglowodany ogółem [g] 412.69
- Cukry [g]73.45
- Błonnik pokarmowy [g] 22.95
- Sól [g] 11.42
Jak informują władze placówki, celem programu jest zwiększenie dostępności poradnictwa żywieniowego w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów hospitalizowanych.
- Właściwa dieta w szpitalu jest integralną częścią całego procesu leczenia a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrożenie odpowiedniej diety są istotnymi czynnikami zwiększającymi szanse pacjenta na powrót do zdrowia, poprawiającymi skuteczność leczenia zachowawczego i operacyjnego, zmniejszającymi ryzyko powikłań i skrócenia okresu pooperacyjnego. Dobrze odżywieni pacjenci szybciej wracają do zdrowia i krócej przebywają w szpitalu, co pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego - podkreślają władze "Parkitki".
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?