Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śląskie makówki z restauracji Pod Ratuszem...
fot. Restauracja Pod Ratuszem

Śląska kuchnia wigilijna. Sprawdź przepis na makówki, moczkę czy karpia

Śląskie makówki

Śląskie makówki z restauracji Pod Ratuszem (Mysłowice)

Składniki na 4 osoby: 1 litr mleka 3,2 proc. 6 dużych łyżek cukru mała paczka cukru waniliowego 250 g maku mielonego 1 chałka 150 g orzechów laskowych 100 g orzechów włoskich 150 g rodzynek 20 g migdałów w płatkach 10 ml olejku arakowego lub innego. Przygotowanie: Cukry wymieszać z mlekiem i zagotować. Dodać zmielony mak i jeszcze raz zagotować do miękkości maku. Chałkę pokroić na plastry, orzechy laskowe i włoskie rozdrobnić. Następnie poukładać warstwami w kamionkowym naczyniu na przemian kawałki pieczywa z orzechami i rodzynkami i co warstwę przełożyć schłodzonym makiem. Pokropić z wierzchu olejkiem arakowym i posypać płatkami migdałów. Do następnego dnia pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu, aby dobrze połączyły się smaki składników i nasączyła się chałka. Makówki z restauracji Pod Ratuszem w Mysłowicach (ul. Powstańców 1, tel. 32 222 12 40, www.podratuszem.com.pl) to tradycyjna śląska potrawa słodka na wieczerzę wigilijną i święta Bożego Narodzenia.

Zobacz również

Drugi mecz Trefla Sopot także na plus

Drugi mecz Trefla Sopot także na plus

Cios w rosyjski gaz

Cios w rosyjski gaz

Polecamy

Genialne rozwiązanie na strój na wesele! Wspaniały look na całą noc

Genialne rozwiązanie na strój na wesele! Wspaniały look na całą noc

Śniadanie pod chmurka w Katowicach – otwarcie sezonu

Śniadanie pod chmurka w Katowicach – otwarcie sezonu

Za bóle stawów i głowy obwiniasz pogodę? Eksperci mówią jak wpływa ona na zdrowie

Za bóle stawów i głowy obwiniasz pogodę? Eksperci mówią jak wpływa ona na zdrowie