Ciasto bożonarodzeniowe
Ciasto bożonarodzeniowe z restauracji Pod Prosiakiem (Tychy)
Składniki ciemnego biszkoptu:
5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia wiśnie
Składniki placka nugatowego:
5 białek 15 dag cukru pudru 1 łyżka miodu 25 dag posiekanych włoskich orzechów 1/3 szklanki bułki tartej łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki kremu:
5 żółtek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 l mleka cukier waniliowy 1 i 1/2 kostki masła 4 łyżki kakao 50 ml spirytusu
Przygotowanie:
Do biszkoptu ubijamy białka z cukrem, dodając żółtka. Gdy całość będzie dokładnie ubita, dodajemy mąkę, kakao i proszek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na blaszkę i pieczemy. Na placek nugatowy ubijamy białka z cukrem pudrem. Delikatnie mieszając, dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160 st. C. Do kremu gotujemy budyń z mleka, żółtek, mąki, cukru oraz cukru waniliowego. Kakao rozmieszać w niewielkiej ilości wody do uzyskania gęstej masy. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń oraz masę kakaową i spirytus. Biszkopt przekroić na pół, przełożyć kremem i posypać wiśniami. Na wierzch położyć placek nugatowy, posmarowany kremem i posypany wiśniami. Całość przykryć drugą częścią biszkoptu i udekorować orzechami włoskimi.
Przepis poleca Jolanta Jakubowska, właścicielka znanej m.in. z "Kuchennych rewolucji" restauracji Pod Prosiakiem (ul. Armii Krajowej 5a, tel.: 32 328 66 06, 502 545 967, www.podprosiakiem.pl)