MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Siemieniotka z restauracji Figaro...
fot. Krzysztof Szendzielorz

Śląska kuchnia wigilijna. Sprawdź przepis na makówki, moczkę czy karpia

Siemieniotka

Siemieniotka z restauracji Figaro (Radzionków)

Składniki: 1/2 kg konopi 1 cebulka 10 dkg kaszy jaglanej kasza gryczana do uprażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Konopie zamoczyć dzień wcześniej, ugotować. Gdy konopie zaczną pękać, wylać na durszlak, przegnieść, dodać ponownie wody, ugnieść tłuczkiem w garnku i dolać wody. Zagotować, przelać na durszlak i gnieść, aż konopie "puszczą" białe mleczko. Uzyskany przecier gotujemy na małym ogniu, dodajemy cebulę i przyprawy. Zmielić kaszę jaglaną w młynku, wsypać do szklanki, zalać zimną wodą i zagęścić tym zupę. Wymieszać, przegotować. Podawać z uprażoną kaszą gryczaną. Siemieniotkę poleca restauracja Figaro w Radzionkowie (pl. Jana Pawła II 2, tel.: 32 289 49 42, www.restauracjafigaro.com).

Zobacz również

Dyrektor sportowy Korony Paweł Golański o sytuacji w klubie i Dziekońskim [WIDEO]

Dyrektor sportowy Korony Paweł Golański o sytuacji w klubie i Dziekońskim [WIDEO]

Opole w rytmie rocka. Drugi dzień festiwalu to była prawdziwa petarda!

Opole w rytmie rocka. Drugi dzień festiwalu to była prawdziwa petarda!

Polecamy

Śmiertelne potrącenie przez pociąg Intercity na trasie Chorzów Batory – Ruda Chebzie

Śmiertelne potrącenie przez pociąg Intercity na trasie Chorzów Batory – Ruda Chebzie

Mistrz skrzypiec André Rieu w Gliwicach!

Mistrz skrzypiec André Rieu w Gliwicach!

Dzień Dziecka z Teatrem Banialuka. Wiele atrakcji dla najmłodszych – PROGRAM

Dzień Dziecka z Teatrem Banialuka. Wiele atrakcji dla najmłodszych – PROGRAM