Sok z czarnego bzu [PRZEPIS]
Do dużego słoja wsypać świeżo zebrane owoce czarnego bzu i zasypać cukrem (kg cukru/na kg owoców). Odstawić na 5 tygodni.
Po tym czasie odcedzić owoce, sok przełożyć do garnka i lekko podgrzać (około 2, 3 minuty; nie gotować!). Zlewać do wyparzonych, gorących butelek albo słoików.
Nie pasteryzować!
Jak widać, przygotowanie soku z czarnego bzu nie jest szczególnie trudne. Z przyrządzeniem go poradzi sobie nawet laik. Sok z czarnego bzu wymaga jedenak dużo cierpliwości, ponieważ odstawienie zasypanych cukrem owoców nie jest zachęcające.
Najlepiej ustawić sobie w telefonie przypomnienie, zaznaczyć dzień przyrządzania soku w kalendarzu lub w jakikolwiek inny sposób spróbować sobie pomóc, by pamiętać o owocach. Gwarantujemy, że odrobina wytrwałości się opłaci, a sok z czarnego bzu będzie Wam smakował.
Sok pijemy 2-3 razy dziennie po 1-2 łyżki przy przeziębieniach i grypie, w przypadku migreny, rwy kulszowej, zapaleniu nerwu trójdzielnego i innych nerwobólach.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Nie tylko sok z czarnego bzu. Zobacz inne przepisy
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?