Grillowanie na polanie ale bez czarnego dymu!

TKAZaktualizowano 
Grillowanie jest super, ale może też być groźne dla zdrowia i środowiska. Co robić? Przestrzegać przepisów
Grillowanie jest super, ale może też być groźne dla zdrowia i środowiska. Co robić? Przestrzegać przepisów fot./arc./nasze miasto/ łukasz gdak
Latem zapominamy o smogu, bo przecież „czarny dym” to znak sezonu grzewczego. Niekoniecznie. W ciepłych miesiącach roku stężenie groźnych, rakotwórczych i toksycznych substancji w powietrzu jest kilkanaście razy mniejsze w stosunku do występującego jesienią i zimą, co jednak nie oznacza, że możemy nie bać się tzw. niskiej emisji. Latem też „dokładamy cegiełkę” do poziomu zanieczyszczenia powietrza. Dużym problemem są m.in. różnego rodzaju maszyny ogrodowe, grille węglowe i kominki.

Grillowanie to nie tylko zajadanie, ale i oddychanie

Wszystko zależy od tego, gdzie i jak grillujemy. A ono stało się naszym „sportem” narodowym. Grillujemy więc gdzie popadnie i gdzie się tylko da! Na balkonie wprawdzie jest trochę ciasno, ale grilla rozpalić można i „klejąc się” do niego wdychać dym. Niewielki balkon mieszkania w blokowisku to jednak nie rozległa polana, gdzie dym rozwieje wiatr. Na balkonie dym wprost atakuje płuca.

I to również jest niska emisja. Dlaczego? Bo niska emisja nie wynika z samego użytkowania, a z błędów popełnianych podczas korzystania z urządzeń, jakimi są grille. Nikt też nie mówi, że samo biesiadowanie przy grillu jest szkodliwe dla zdrowia. Jest fajne, relaksujące i odstresowujące, ale wtedy nam służy, gdy jako podpałki nie używamy np. odpadów.

Jak grillować ekologicznie?

Jeśli chcemy grillować ekologicznie i zdrowo, zrezygnujmy z grilla węglowego na rzecz grilla elektrycznego lub gazowego z certyfikatem niskiej emisji CO2. Takie grille szybko docenimy za łatwość obsługi i „sprinterskie” nagrzewanie, ale głównie za oddychanie pełną piersią.

I za ochronę własnego zdrowia. Warto zdać sobie sprawę z tego, że podczas grillowania na węglu tłuszcz, który kapie w żar, powoduje powstawanie rakotwórczych substancji. Unosząc się z dymem, osiadają na naszym jedzeniu, a także na pobliskich stołach. Równie szkodliwe mogą być wszelkiego rodzaju podpałki, zredukowany papier, a nawet drewno, jeśli będzie pochodzić z drzew iglastych. Jeśli nie smażymy potraw nad żarem, a w wysokich płomieniach, przypalone fragmenty jedzenia mogą dodatkowo kumulować niezdrowe pierwiastki. Im częściej będziemy biesiadować w tym „stylu”, tym większe prawdopodobieństwo, że nasz organizm nie poradzi sobie z usunięciem dużej ilości nagromadzonych toksyn.

O tym, jak ważny to problem, może świadczyć fakt, że w wielu krajach Europy grille węglowe zostały wycofane z rynku. Chińczycy poszli jeszcze dalej i w 2013 r. władze Chin wprowadziły całkowity zakaz grillowania z użyciem węgla! Tylko w Pekinie zamknięto 500 miejsc do grillowania. Rok później nad podobnym pomysłem debatowali radni Krakowa, jednak uchwała, która miała nakazać restauratorom korzystanie tylko z grilli gazowych i elektrycznych, nie weszła w życie.

Grill to nie jest śmietnik!

Miejsce do grillowania często traktowane jest jak składowisko odpadów przeznaczonych do spalenia. Problem prawny pojawia się, gdy zamiast drewna lub biomasy, spalane są śmieci powstające w gospodarstwach domowych. Takie czynności podlegają karze. Warto więc zapamiętać, że zgodnie z ustawą o odpadach, ich spalanie może być prowadzone wyłącznie w spalarniach lub współspalarniach odpadów, „spełniających wymagania dla instalacji termicznego przekształcania odpadów…”. Ta sama ustawa mówi, że osoba paląca śmieciami w kominku lub w miejscu do grillowania podlega karze aresztu bądź grzywny w wysokości do 5 tys. złotych.

polecane: 60 Sekund Biznesu: Niemcy najważniejszym partnerem handlowym.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3