- Jest to pierwszy konkurs tego typu, ponieważ zostały połączone dwa style panujące w barmaństwie - mówi MM Silesii Jacek Pełka, organizator konkursu. - Pierwszy to elementy pracy w stylu "flair", który polega na pracy bez miarek, czyli tak zwane lanie z ręki, speed-bar, czyli przygotowywanie koktajli w jak najkrótszym czasie oraz manipulacjami sprzętem barmańskim, lodem, w widowiskowy sposób. Drugi to praca w stylu klasycznym czyli dokładnie, używanie miarek, chłodzenie szkła, zachowywanie standardów światowych - tłumaczy Jacek.
Uczestnik robi konkursowego drinka
Początkowo miała to być impreza wewnętrzna dla słuchaczy kierunku barmańskiego, ale ostatecznie przybrała charakter otwarty. Każdy początkujący barman mógł spróbować swoich sił. Wystartowali uczestnicy z Katowic, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Krakowa, a nawet Kielc. Wszystkim uczestnikom przyświecał cel imprezy, którym była promocja pracy bartenderów w stylu klasycznym i working flair oraz kultury spożywania napojów mieszanych.
Wódka będzie niezbędna
Goście Archibaru oraz sędziowie, wśród których znajdowali się Damian Rebeta, Grzegorz Szopa, Łukasz Zimroz, Karolina Matelska, mieli okazję poznać umiejętności adeptów oraz spróbować oryginalnych drinków. Ultimate Tending Competition wygrała Katarzyna Trzyna, w efektowny sposób pokonując konkurentów.
Lód to podstawa
Konkurs wzbudził duże zainteresowanie, imprezę nakręcał dj, a na wszystkich gości czekało pokonkursowe after party.
Można też dwoma na raz
Wypróbuj działy specjalne w MM: |
Architektura | Inwestycje | Sport | Studenci | Moto | Turystyka | Kultura |
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?