Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Do serca turysty najszybciej przez żołądek? Miasta wymyślają swoje specjały kulinarne

Redakcja
Bytom
Bytomska Baba jest słodka, ale nie przesłodzona. Podwójnie czekoladowa. Rozpływająca się w ustach. A do pary ma Śląskiego Chłopa. Dwa razy od niej większego, nadzianego boczkiem, cebulą i serem gouda. I chociaż bytomskich specjałów nie ma jeszcze oficjalnie na liście śląskich przysmaków, to kto wie? Na pewno ich twórcy chcą, aby reklamowały nasz region.
Bytom Bytomska Baba jest słodka, ale nie przesłodzona. Podwójnie czekoladowa. Rozpływająca się w ustach. A do pary ma Śląskiego Chłopa. Dwa razy od niej większego, nadzianego boczkiem, cebulą i serem gouda. I chociaż bytomskich specjałów nie ma jeszcze oficjalnie na liście śląskich przysmaków, to kto wie? Na pewno ich twórcy chcą, aby reklamowały nasz region.
Taki pomysł mają władze Pszczyny na przyciągnięcie większej liczby gości. Dlatego wspólnie z lokalnymi restauratorami chcą stworzyć pszczyński przysmak, czyli danie, które będzie kojarzyć się z Pszczyną i na które każdy turysta się skusi.

Czy pszczyńskim przysmakiem powinna być np. szarlotka księżnej Daisy, zupa pieczarkowa, bo Pszczyna słynie z hodowli pieczarek, a może danie z kuchni śląskiej? Nie jest też tajemnicą, że na pszczyńskim rynku serwują wyśmienite lody, a pszczyńska kopa rozpływa się w ustach. Po ostatniej burzy mózgów w urzędzie najbliżej wszystkim do deseru, jednak konkretne propozycje zostaną przedstawione dopiero w czerwcu.

- Nie może być to danie sezonowe, czyli musi być robione ze składników dostępnych przez cały rok - mówi Piotr Łapa z pszczyńskiego magistratu.
Ponadto potrawa ma smakować tak samo we wszystkich restauracjach. Dlatego również restauratorzy proponują deser jako pszczyński przysmak.

- Jeśli weźmiemy danie główne, składające się z mięsa, dodatków warzywnych i skrobiowych, trudno będzie wszędzie uzyskać taki sam smak - przekonuje Jerzy Michalik, szef restauracji "Kuchnia i Wino" w Pszczynie. - Na zupę czy drugie danie nie każdy musi mieć od razu ochotę, po deser sięgną wszyscy - tłumaczy.

od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto