W środę, 15 lutego, w nocy odwiedziliśmy piekarnię, by prześledzić produkcyjną drogę pączka. Jak powstaje ten tradycyjny polski przysmak?
Etap 1: ciasto drożdżowe
Najpierw przygotowuje się ciasto drożdżowe, takie, jak w większości przepisów na domowe pączki. Wszystkie składniki mieszane są w wielkim mikserze. Z powstałej w ten sposób masy powstanie 500 pączków. W piekarni B.A. Madej, którą odwiedziliśmy w trakcie przygotowywania do Tłustego Czwartku, w ciągu godziny powstaje 1000 pączków.
Z miksera ciasto wędruje na stół, gdzie "dojrzewa", a następnie do maszyny, która w kilka sekund dzieli je na niewielkie kuleczki. Te kuleczki wędrują w ręce piekarzy, którzy ręcznie wygładzają każdą z nich.
Kolejne etapy produkcji pączków znajdziecie na MM Kraków: Dziś Tłusty Czwartek. Zobacz, jak powstają pączki! [zdjęcia]
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?