Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak robi się pączki? Poradnik na Tłusty Czwartek

Spoza miasta
Spoza miasta
Redakcja MM Kraków sprawdziła jak powstaje pączek w jednej z ...
Redakcja MM Kraków sprawdziła jak powstaje pączek w jednej z ... Łukasz Żołądź, MM Kraków
Redakcja MM Kraków sprawdziła jak powstaje pączek w jednej z krakowskich piekarni.

W środę, 15 lutego, w nocy odwiedziliśmy piekarnię, by prześledzić produkcyjną drogę pączka. Jak powstaje ten tradycyjny polski przysmak?

Etap 1: ciasto drożdżowe

Najpierw przygotowuje się ciasto drożdżowe, takie, jak w większości przepisów na domowe pączki. Wszystkie składniki mieszane są w wielkim mikserze. Z powstałej w ten sposób masy powstanie 500 pączków. W piekarni B.A. Madej, którą odwiedziliśmy w trakcie przygotowywania do Tłustego Czwartku, w ciągu godziny powstaje 1000 pączków.

Z miksera ciasto wędruje na stół, gdzie "dojrzewa", a następnie do maszyny, która w kilka sekund dzieli je na niewielkie kuleczki. Te kuleczki wędrują w ręce piekarzy, którzy ręcznie wygładzają każdą z nich.

Kolejne etapy produkcji pączków znajdziecie na MM Kraków: Dziś Tłusty Czwartek. Zobacz, jak powstają pączki! [zdjęcia]

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto