Ceny wieprzowiny u rolnika są takie same jak 10 lat temu. Od roku nie podrożała także pszenica. Dlaczego w takim razie w mięsnym więcej płacimy za schab i szynkę, a w piekarniach ceny chleba biją rekordy? Bo drożeje paliwo, prąd, gaz, a przede wszystkim apetyty handlowców. Przykład?
- Kiedy w wyniku powodzi w 2010 roku mieliśmy nieurodzaj ceny poszły do góry - mówi Roman Włodarz, prezes Śląskiej Izby Rolniczej w Katowicach. - Ale kiedy w 2011 roku plony były świetne - już ich specjalnie nie obniżono. Zarobili pośrednicy i handlowcy. Ceny mamy niemieckie. A zarobki? Bywa, że dwu-, a nawet trzykrotnie niższe.
Kto zatem jest winien tego, że zbliżające się święta wielkanocne będą prawdopodobnie najdroższymi od lat? Głównie handel, no i surowe unijne dyrektywy.
Ceny jaj od początku roku wzrosły nawet o 50 proc. Wyhamują najwcześniej po świętach. Tanio jednak już raczej nie będzie. Jajka drożeją z kilku powodów. W styczniu zaczęła obowiązywać unijna dyrektywa, która nakłada na producentów nowe normy dotyczące warunków przetrzymywania kur niosek. I tak np. aby kury... były szczęśliwe konieczne są klatki nowego typu - po prostu większe. Rolnicy, którzy nie wymienili klatek, mogą sprzedawać jaja jedynie do celów przetwórczych lub przetrzymywać kury na otwartym terenie.
Co podrożeje na święta? Czytaj na dziennikzachodni.pl
*ZOBACZ LISTĘ ZAWODÓW DO DEREGULACJI
*Hans Kloss powrócił FILM, ZDJĘCIA, RECENZJE, czyli HISTORIA PRAWDZIWA
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?