Kabaczek faszerowany [PRZEPIS]
Kabaczek faszerowany: Składniki
- 1 kg młodych, niezbyt dojrzałych kabaczków
- około 40 dag farszu
- przecier pomidorowy
- 1 łyżka mąki
- przyprawy: sól, papryka, cukier
Zawartość farszu zależy od Waszych upodobań. Może to być zwykły farsz mięsny - wystarczy przesmażyć mielone mięso z przyprawami. Możecie jednak puścić wodze fantazji i stworzyć np. farsz pieczarkowy. Albo warzywny. Obojętnie, na co się zdecydujecie, pamiętajcie, by wszystkie elementy farszu były w miarę drobne.
Natomiast przecier pomidorowy może być ze słoiczka, chociaż znacznie smaczniejszy będzie ten zrobiony samodzielnie. Wtedy kabaczek faszerowany będzie smakował znacznie lepiej.
Kabaczek faszerowany: Przygotowanie
Kabaczki należy obrać ze skórki, ściąć końce i wydrążyć łyżką. Wypełnić farszem. Nafaszerowane kabaczki ułożyć płasko w rondlu, podlać śmietaną, a jeszcze lepiej wywarem z mięsa lub rosołem z koncentratu. Przykryć i dobrze udusić.
Gotowe kabaczki wyjąć, a sos, który po nich zostanie, zaprawić koncentratem pomidorowym, łyżką mąki, solą, cukrem, papryką (jeśli ktoś lubi potrawy ostre). Kabaczki pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i zalać sosem.
Sprawdź inne przepisy na szybkie i smaczne dania
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?