Kawa frappe

naszemiasto@naszemiasto.pl
sxc.hu
Potrzebne: kawa, cukier, mleko, lód

Kto chociaż raz był w Grecji, ten na pewno przywiózł do kraju smak mrożonej kawy frappe. To znakomity napój nie tylko pobudzający, ale przede wszystkim działający kojąco na tropikalne upały, z którymi mamy coraz częściej doczynienia i w naszym kraju.

Wybierającym się do Grecji polecam koniecznie spróbować ten specjał, a tym, którzy jeszcze tam nie trafili, podajemy przepis na jej przygotowanie.

Proporcja na jedną osobę.

Składniki:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 łyżeczka cukru,
50 ml zagęszczonego schłodzonego mleka,
schłodzona odrobina wody,
kostki lodu.

Przygotowanie:
Kawę, cukier i wodę umieścić w shakerze. Energicznie wstrząsać do uzyskania obfitej piany.

Zawartość wlać do wysokiej schłodzonej szklanki z kostkami lodu delikatnie po ściance, by nie zniszczyć piany.

Następnie również po ściance wlać mleko, tak, by uzyskać wyraźnie oddzielone warstwy.

Tak przygotowaną kawę można wzbogacić gałką lodów np. waniliowych czy kawowych, tworząc swoisty deser.

Zobacz inne przepisy na kawę


Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na internet@dz.com.pl Njaciekawsze opublikujemy!

Ferrari na aukcji dla WOŚP

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie