Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

KONKURS. Wygraj książkę "Gotowanie dla Geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka"

zal
Wydawnictwo Helion i serwis NaszeMiasto.pl zapraszają do konkursu, gdzie nagrodą jest książka "Gotowanie dla Geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka".

Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w końcu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora… i najzwyczajniej w świecie coś zjeść! W końcu informatyk też człowiek i nie tylko głód wiedzy zagląda mu w oczy! Niestety nikt nie wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci aplikację z technikami kuchennymi i załadować ją bezpośrednio do komórek pamięci. Jeśli więc błąd w programie włącza w Tobie automatyczny mechanizm rozwiązywania pasjonującej zagadki, a w kuchni kończy się poważną awarią skutkującą zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na gotowanie jak na nowy, pasjonujący algorytm. Wbrew pozorom tutaj także ciąg jasno zdefiniowanych czynności daje oczekiwany wynik, a nauka gotowania podobnie jak zgłębianie linijek kodu nierozerwalnie łączy się z dociekliwością, zadawaniem pytań i znajdowaniem źródeł informacji. Chyba coś o tym wiesz, prawda?

To więcej niż zwykła książkę kucharską. Oto pierwsza publikacja dla informatyków, która zamiast zagonić Cię do klawiatury, wypędzi Cię zza niej i zainspiruje do smakowitych kulinarnych eksperymentów! Otrzymasz przy tym solidną porcję sycącej umysł i żołądek wiedzy, m.in. na temat niezbędnych w kuchni narzędzi, składników, czasu i temperatury gotowania poszczególnych produktów czy fizjologii smaku i zapachu. Autor i pasjonat sztuki kulinarnej, Jeff Potter, udzieli Ci mnóstwa praktycznych wskazówek i zasypie świetnymi przepisami o różnym stopniu trudności — od tych słodkich i dziecinnie prostych po niezwykle wyrafinowane. Na kartach książki znajdziesz także mnóstwo podsycających Twoją kreatywność wywiadów oraz rozmów z naukowcami, technologami żywienia, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów. Wszystko po to, aby szybko i przyjemnie przybliżyć Cię do realizacji ambitnego zadania, przygotowania smacznego i zdrowego posiłku!

A oto przedsmak tego, co znajdziesz na kolejnych kartach książki:

* Przygotujesz swoją kuchnię do wielkich wyzwań i dokonasz kalibracji narzędzi, którymi dysponujesz.

* Dowiesz się, dlaczego niektóre produkty piecze się w temperaturze 175°C, a inne w 190°C, a także jak szybko przygotować pizzę, jeśli podkręcisz piekarnik do 540°C.

* Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi będziesz mieć do czynienia podczas gotowania — denaturację białek, reakcję Maillarda, karmelizację. I dowiesz się, jak wpływają one na przyrządzane przez Ciebie dania.

* Poeksperymentujesz i zabawisz się z potrawami, wykorzystując hydrokoloidy i technikę sous vide.

* Dowiesz się, co mają do powiedzenia naukowcy, technolodzy żywienia, eksperci od noży, mistrzowie kulinarni, autorzy i inne osoby tworzące przebogaty świat sztuki kulinarnej, zamieszkiwany przez takich samych zapaleńców, jak pasjonaci komputerów! Apetyt rośnie w miarę czytania!


Aby wygrać książkę wystarczyło odpowiedzieć na pytanie: Gotowanie sprawia Ci frajdę? Zdradź nam swój przepis na ulubioną potrawę! Najsmaczniej prezentujące się przepisy nagrodzimy książkami?

Książkę wygrali:

J. Kosmala (Katowice)

Odp."Step 1:
goto sklep and buy() { 1 brokuł, 1 ciasto francuskie, jogurt naturalny 300 g, ser żółty 100 g, if (necessary) {pieprz, sól, majeranek} };
Step 2:
ugotuj brokuła i zmasakruj go widelcem (działa odstresowująco), utrzyj ser, zmieszaj wszystkie składniki, dodaj sól, pieprz, majeranek;
Step 2, in new thread T:
podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 473 K przez ok. 600-900 s;
Step 3:
join thread T; wrzuć mix brokułowy na ciasto; piecz w temp. 473 K przez 1800 s
Step 4:
while (jest co jesc)
enjoyTheMeal();"

Ł. Gładysz (Katowice)

Odp."Obrane, ugotowane ziemniaczki utłuczone z masełkiem. Do tego starte
ogórki na tarce w ilości około 4, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez
wyciskarkę, pieprz, szczypta soli, do smaku cząber, majeranek; zalać
jogurtem naturalnym lub śmietaną, w zależności od preferowanej
konsystencji. Filety, łopatkę lub podobne pokroić na średniej wielkości
kawałki, na patelnie, z niewielką ilością tłuszczu smażymy. I teraz
najlepsze, ziemniaczki na talerzyk, super jeżeli mamy pokrojony koperek,
ewentualnie natkę pietruszki, mięso polewamy sosem ogórkowym.
Przygotowanie około 30-45 minut, w sam raz między pisaniem jednej, a
następnej funkcji".

P. Dyrda (Sosnowiec)

Odp."Sprawdzony przepis na małą pizzę: Pieczarki umyć i usmażyć razem z cebulą na maśle. Do naczynia wlać szklankę wody, dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dobrze roztrzepać. Dodać pokrojona w kosteczkę wędzonkę, ser starty na grubych oczkach, doprawić do smaku. Smażyć na oleju placki z obu stron na rumiano. Można podawać z keczupem, surówką, wg smaku."

A. Polok (Czeladź)

Odp."sztuką jest zrobić coś szybko i smacznie. Żyjemy w czasach kiedy nie ma czasu na nic - więc szybko wykonana przekąska/potrawa jest na wagę złota. Mój przepis jest prosty: są to grzanki z mozzarellą! Wcześniej hleb - musi być tostowy - moczymy w jajku i mące, do środka serek i na patelnię! Gwarantuję że każdemu zasmakuje :)"

Wszystkim zwycięzcom gratulujemy, książki zostały wysłane na podany w mailu adres.

Gotowanie dla Geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka
Autor: Jeff Potter
Data wydania: 07/2011
Stron: 406
Cena książki: 59.00 zł

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: KONKURS. Wygraj książkę "Gotowanie dla Geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka" - śląskie Nasze Miasto

Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto