18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Korniszony [PRZEPIS]

[email protected]
Jak zrobić korniszony? [PRZEPIS]
Jak zrobić korniszony? [PRZEPIS] sxc.hu
Jak zrobić korniszony? [PRZEPIS] Składniki: małe ogórki, kora cynamonu, kardamon

Korniszony [PRZEPIS]

Składniki:
- 2–3 kg maleńkich ogóreczków (korniszonów)
- 2 l wody
- 100 g soli

Marynata:
- 2 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki wody
- 1–2 listek laurowy
- kawałek kory cynamonu
- 4–6 goździków,
- łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- po 5–6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 1–2 nasiona kardamonu
- łyżeczka nasion kopru

Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę z solą. Umyte i osuszone korniszony układamy w kamiennym garnku, zalewamy osolonym wrzątkiem i zostawiamy na 24 godziny w zimnym miejscu (dobrze jest ustawić garnek na lodzie).

Przygotowujemy marynatę: ocet z przyprawami doprowadzamy do wrzenia, potem pod przykryciem gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Studzimy. Ogórki wyjmujemy z osolonej wody, osuszamy, układamy w słoikach, zalewamy marynatą, zakrywamy, wynosimy w chłodne miejsce.

Jeśli po trzech tygodniach ocet okaże się za słaby, wlewamy świeży, zagotowany, ale już bez przypraw.


Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto