Korniszony [PRZEPIS]
Składniki:
- 2–3 kg maleńkich ogóreczków (korniszonów)
- 2 l wody
- 100 g soli
Marynata:
- 2 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki wody
- 1–2 listek laurowy
- kawałek kory cynamonu
- 4–6 goździków,
- łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- po 5–6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 1–2 nasiona kardamonu
- łyżeczka nasion kopru
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę z solą. Umyte i osuszone korniszony układamy w kamiennym garnku, zalewamy osolonym wrzątkiem i zostawiamy na 24 godziny w zimnym miejscu (dobrze jest ustawić garnek na lodzie).
Przygotowujemy marynatę: ocet z przyprawami doprowadzamy do wrzenia, potem pod przykryciem gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Studzimy. Ogórki wyjmujemy z osolonej wody, osuszamy, układamy w słoikach, zalewamy marynatą, zakrywamy, wynosimy w chłodne miejsce.
Jeśli po trzech tygodniach ocet okaże się za słaby, wlewamy świeży, zagotowany, ale już bez przypraw.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?