Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Legendarna Kryształowa wróciła do Katowic

Piotr Kalsztyn
Piotr Kalsztyn
Swoje Palce maczała w tym Magda Gessler. Zobaczcie zdjęcia.
Swoje Palce maczała w tym Magda Gessler. Zobaczcie zdjęcia. Piotr Kalsztyn
Swoje palce maczała w tym Magda Gessler. Zobaczcie zdjęcia z otwarcie lokalu.

"Magda Gessler, kreatorka smaku i stylu" - chyba każdy komu zdarzyło się kilka razy obejrzeć Kuchenne Rewolucje, zna na pamięć to zdanie. Do tej pory słynna restauratorka przyjeżdżała na Śląsk żeby ratować nasze restauracje w ramach programu telewizyjnego - czasem z lepszym, a czasem z gorszym skutkiem. Tym razem postanowiła odcisnąć swoje piętno na śląskiej ziemi bardziej niż wymaga od niej producent Rewolucji.

Magda Gessler otworzyła własną restaurację. Przy ulicy Warszawskiej 5 znowu działa Kryształowa, lokal który na trwałe wpisał się w historii Katowic.

Kamienica w której mieści się Kryształowa, została zbudowana w połowie XIX wieku. Jej właścicielem został Salomon Goldstein. Pierwszy gruntowny remont kamienicy miał miejsce w 1890 roku. W budynku pojawiły się balkony. Kolejny właściciel Edward Freudenthal powiększył kamienicę o witryny na parterze. Następny, Liborius Otto, otworzył w niej pierwszą kawiarnię "Otto".  Za czasów następnego właściciela Stanisława Beszczyńskiego – pod koniec lat 20-tych - nazwę zmieniono na "Lotos". W 1950 r. pierwszy raz można było usłyszeć nazwę "Kryształowa". Lokal zmieniał swoich właścicieli i w 2009 r. został zamknięty.

Po trzech latach Kryształowa powraca za sprawą Magdy Gessler. Nowa Kryształowa składa się z trzech sal. Największa sala Śląska dysponuje około 50 miejscami siedzącymi. Jej ściany zdobią haftowane czepce o fantazyjnych kształtach i kilimy. Kolejna sala – Kryształowa – przeznaczona jest dla około 40 osób. Wyróżniają ją wielkie lustra, szklane kinkiety i kryształowe żyrandole. Sala VIP to miejsce dla 30 osób.

W Kryształowej serwowane będą dania regionalne i potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Chociaż wnętrze uderza przepychem, restauratorka zarzeka się, że nie jest to miejsce dla elity. - Restauracja ma być dla wszystkich, ceny nie będą wygórowane - mówiła podczas otwarcia Magda Gessler. Jak to zwykle w takich przypadkach bywa, ocena tego zależy od zasobności portfela.

Zaglądając w kartę: sznycel wiedeński od brzega do brzega z cytryną, młode ziemniaki ze szczypiorem w maśle klarowanym - 76 zł, gęsia nóżka z kokardą, sosem żurawinowo-chrzanowym i buraczkami zasmażanymi 58 zł, a żur śląski - 18 zł.

To drogo, czy tanio Waszym zdaniem?


Zobaczcie zdjęcia z Kryształowej w Katowicach


Wczoraj (7 listopada) oficjalnie otwarto Kryształową. Na początek Magda Gessler zaprosiła dziennikarzy, a później katowickich vip-ów. Ach, co to było za otwarcie - mapping na kamienicy i orkiestra górnicza przy czerwonym dywanie witająca gości. Lokalni celebryci mogli się w końcu poczuć, jak ich koledzy z wielkiego świata.

Udało się nam spróbować dań z Kryształowej. Gdy dziennikarze zaczęli jeść bezę, ktoś z ekipy Kryształowej wspomniał, żeby się pośpieszyli, bo zbierają się już kolejni goście. Gessler próbowała przeobrazić to w żart, niesmak jednak pozostał. O ile z punktu widzenia logistyki prośba była w pełni uzasadniona, to postawiła znak zapytania nad zasadą z której słynie restauratorka w telewizyjnych programach, że każdy gość jest tak samo ważny.

NAJLEPSZE KONCERTY NA ŚLĄSKU

Katowice: koncerty w MegaClubie 2012 [bilety]

Koncerty na Śląsku 2012. Największe koncerty w regionie

Śląskie na weekend, sprawdź gdzie się bawić na Śląsku.
od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto