"Magda Gessler, kreatorka smaku i stylu" - chyba każdy komu zdarzyło się kilka razy obejrzeć Kuchenne Rewolucje, zna na pamięć to zdanie. Do tej pory słynna restauratorka przyjeżdżała na Śląsk żeby ratować nasze restauracje w ramach programu telewizyjnego - czasem z lepszym, a czasem z gorszym skutkiem. Tym razem postanowiła odcisnąć swoje piętno na śląskiej ziemi bardziej niż wymaga od niej producent Rewolucji.
Magda Gessler otworzyła własną restaurację. Przy ulicy Warszawskiej 5 znowu działa Kryształowa, lokal który na trwałe wpisał się w historii Katowic.
Kamienica w której mieści się Kryształowa, została zbudowana w połowie XIX wieku. Jej właścicielem został Salomon Goldstein. Pierwszy gruntowny remont kamienicy miał miejsce w 1890 roku. W budynku pojawiły się balkony. Kolejny właściciel Edward Freudenthal powiększył kamienicę o witryny na parterze. Następny, Liborius Otto, otworzył w niej pierwszą kawiarnię "Otto". Za czasów następnego właściciela Stanisława Beszczyńskiego – pod koniec lat 20-tych - nazwę zmieniono na "Lotos". W 1950 r. pierwszy raz można było usłyszeć nazwę "Kryształowa". Lokal zmieniał swoich właścicieli i w 2009 r. został zamknięty.
Po trzech latach Kryształowa powraca za sprawą Magdy Gessler. Nowa Kryształowa składa się z trzech sal. Największa sala Śląska dysponuje około 50 miejscami siedzącymi. Jej ściany zdobią haftowane czepce o fantazyjnych kształtach i kilimy. Kolejna sala – Kryształowa – przeznaczona jest dla około 40 osób. Wyróżniają ją wielkie lustra, szklane kinkiety i kryształowe żyrandole. Sala VIP to miejsce dla 30 osób.
W Kryształowej serwowane będą dania regionalne i potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Chociaż wnętrze uderza przepychem, restauratorka zarzeka się, że nie jest to miejsce dla elity. - Restauracja ma być dla wszystkich, ceny nie będą wygórowane - mówiła podczas otwarcia Magda Gessler. Jak to zwykle w takich przypadkach bywa, ocena tego zależy od zasobności portfela.
Zaglądając w kartę: sznycel wiedeński od brzega do brzega z cytryną, młode ziemniaki ze szczypiorem w maśle klarowanym - 76 zł, gęsia nóżka z kokardą, sosem żurawinowo-chrzanowym i buraczkami zasmażanymi 58 zł, a żur śląski - 18 zł.
To drogo, czy tanio Waszym zdaniem?
Zobaczcie zdjęcia z Kryształowej w Katowicach
Wczoraj (7 listopada) oficjalnie otwarto Kryształową. Na początek Magda Gessler zaprosiła dziennikarzy, a później katowickich vip-ów. Ach, co to było za otwarcie - mapping na kamienicy i orkiestra górnicza przy czerwonym dywanie witająca gości. Lokalni celebryci mogli się w końcu poczuć, jak ich koledzy z wielkiego świata.
Udało się nam spróbować dań z Kryształowej. Gdy dziennikarze zaczęli jeść bezę, ktoś z ekipy Kryształowej wspomniał, żeby się pośpieszyli, bo zbierają się już kolejni goście. Gessler próbowała przeobrazić to w żart, niesmak jednak pozostał. O ile z punktu widzenia logistyki prośba była w pełni uzasadniona, to postawiła znak zapytania nad zasadą z której słynie restauratorka w telewizyjnych programach, że każdy gość jest tak samo ważny.
NAJLEPSZE KONCERTY NA ŚLĄSKU | ||
Katowice: koncerty w MegaClubie 2012 [bilety] | Koncerty na Śląsku 2012. Największe koncerty w regionie | Śląskie na weekend, sprawdź gdzie się bawić na Śląsku. |
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?