Skórka na kapeluszu jest śluzowata, w okresie suszy staje się kosmkowato-włóknista. Trzon jest barwy kapelusza z szybko zanikającym pierścieniem. Miąższ jest białawy lub żółtawy. Niekiedy przyjmuje niebieskawo-zielone zabarwienie.
Oba wymienione gatunki maślaków modrzewiowych (2 i 3) są bardzo wierne stanowisku i pod tym samym drzewem można je zbierać przez dziesiątki lat! Oczywiście dotyczy to także maślaków rosnących w parkach i ogrodach, wprowadzonych z posadzonymi tam modrzewiami.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?