Mazurek czekoladowy [PRZEPIS]
Mazurek czekoladowy: Składniki
półtorej szklanki mąki
pół kostki masła
pół szklanki cukru pudru
jedno żółtko
szczypta soli
cukier waniliowy
Zamiast masła możesz użyć innego tłuszczu, według upodobań - może to być margaryna lub olej. Ważne, żeby ilość tłuczczu była zbliżona do połowy kostki masła, a mazurek czekoladowy będzie pyszny.
Mazurek czekoladowy: Przygotowanie
Z tych produktów zagnieść ciasto, zostawić je na pół godziny w lodówce, a następnie upiec na rumiano.
Mazurek czekoladowy: Polewa na mazurka:
2 łyżki wody,
3/4 szkl. cukru pudru,
2 łyżki kakao,
pół kostki masła.
Składniki na polewę należy włożyć do jednego rondelka i powoli zagotowywać, cały czas mieszając i rozdrabniając wszystkie grudki.
Od zagotowania należy gotować jeszcze przez około 3-4 minuty. Gotową, ciepłą polewę wylać na upieczone, ale ostudzone ciasto. Ważne, aby zrobić to w miarę szybko, nim polewa czekoladowa zacznie tężeć.
Oczywiście jako polewy można użyć również gotowej masy, którą można kupić w każdym sklepie. Ale w takim razie po co piec ciasto? Czekoladowy mazurek najlepiej smakuje przygotowany zupełnie samodzielnie.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?