Przepis na ok. 4 mazurki:
1 kg mąki, 1/2 kg masła, 4 żółtka,1/2 szkl. gęstej śmietany,1/2 szkl. cukru pudru, 1 cukier waniliowy, skórka z cytryny
Składniki przesiekać, zagnieść ciasto, schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i powycinać pożądane kształty (prostokąty, owale, serca itp.) Brzegi posmarować białkiem i ułożyć na nich wałeczki ciasta. Piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Ostudzić.
Polewa kajmakowa:
Puszkę zagęszczonego, słodzonego mleka gotować przez 3 godziny (uważać, żeby puszka była cały czas zanurzona w całości w wodzie!). Wystudzoną masę nałożyć na mazurki. Ozdobić świątecznie bakaliami.
Smacznego!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?