Łyżkę kwiatów zalewamy szklanką wrzącej wody, pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem, odcedzamy i pijemy 3-4 razy dziennie, po szklance, przy przeziębieniach, jako wspomagający środek przeciwgorączkowy i napotny lub dla zwiększenia wydzielania moczu.
Można dodać soku z malin i miodu.
Napar nadaje się też do stosowania zewnętrznego – do płukania gardła, jamy ustnej, okładów na oczy.
Zobacz, co można zrobić z owocu róży
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Njaciekawsze opublikujemy!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?