Pieczona papryka [PRZEPIS]
Pieczona papryka: Przygotowanie
Warzywo należy pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i białe błonki. Następnie kładziemy je na blasze, rozpłaszczamy i naciskając dłonią wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (najlepiej nastawionego na opcję grillowania).
Pieczona papryka: Pieczenie
Papryka powinna piec się w piekarniku ok. 20-30 minut. Należy paprykę doglądać co kilka minut, by nie doprowadzić do spalenia.
Pieczona papryka: Obieranie
Kiedy skóra będzie prawie całkiem czarna i pojawią na niej bąble, wyjmujemy paprykę z pieca i od razu umieszczamy w jakimś pojemniku na kilka minut. Po wyjęciu z naczynia usuwamy spaloną skórę pomagając sobie nożem.
Do pieczenia używamy papryk dorodnych, czyli bardzo czerwonych i możliwie jak najbardziej mięsistych. Zielone i żółte papryki nie za bardzo się nadają, ponieważ są zbyt cienkie.
Pieczona papryka: Faszerowana? Spróbuj inaczej
Proces przygotowania pieczonej papryki jest może niezbyt skomplikowany, ale zdecydowanie pracochłonny i nużący.
Warto więc za jednym razem przygotować większą ilość tych pyszności i zamarynować - upieczone, obrane i odsączone plastry papryki należy zalać oliwą w słoiku (muszą być całkowicie przykryte). Tak przygotowane można przechowywać w lodówce kilkanaście dni.
Marynowaną paprykę można wzbogacić aromatycznymi dodatkami - poleca się szczególnie zielony pieprz z zalewy, czosnek, bazylię, odrobinę tymianku, czarny lub czerwony pieprz.
Sprawdź inne przepisy na szybkie i smaczne dania
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?