Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek z pączkiem czy kreplem? [USMAŻ GO SAM]

Sławomir Cichy
Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, gdy tak dobrze smakują pączki i kreple. Zrób je sam. To nic trudnego. Podajemy przepisy na polskie pączki i śląskie kreple.

[mp]20 milionów pączków, na Śląsku zwanych kreplami, trafi jutro do naszych żołądków w całym województwie. To aż dwadzieścia procent wszystkich, jakie będą zjedzone tego dnia w Polsce, bo w naszym regionie odmówić sobie tego kalorycznego przysmaku absolutnie nie wypada. Tak przynajmniej wynika z szacunków za ubiegłe lata.

Według jednego z przesądów ten, kto w tłusty czwartek nie zje pączka, będzie skazany na niepowodzenia przez cały rok.

Przeciętnie każdy z nas zje jutro dwa-trzy pączki. Rekordziści - nawet kilkanaście. Na Śląsku najlepiej sprzedają się te tradycyjne, z nadzieniem z konfitur z dzikiej róży i posypane kandyzowaną skórką z pomarańczy. Smakosze znajdą też na sklepowych półkach pączki z bitą śmietaną, budyniem, marmoladą, kremem czekoladowym, owocami.

- Pączki i kreple to dokładnie to samo. Tak jak chrusty i faworki - też tradycyjny przysmak tłustoczwartkowy. Jedyna różnica to nazewnictwo, wynikające z tego, kto i gdzie je robi - mówi kucharz i bohater śląskich programów telewizyjnych o gotowaniu, Remigiusz Rączka.

Przypomina też, że w beskidzkiej części województwa znane są jeszcze... krepliki, ale one różnią się tym od krepli i pączków, że są mniejsze i dodaje się do nich biały ser. Dla prawdziwego znawcy tłustoczwartkowych smaków wszelkiej maści donaty czy pączki angielskie to erzatz, w którym najbardziej smakowity jest... pusty środek.

Ale o zgrozo, jest też propozycja dla odchudzających się - pączki beztłuszczowe.

- Idealny pączek powinien być pulchny, lekko zapadnięty w środku. Najsmaczniejszy jest jeszcze lekko ciepły, posypany cukrem pudrem lub udekorowany lukrem - mówi kucharz Rączka.

[mp]I pomyśleć, że pączki w średniowiecznej Polsce wcale nie były słodkie. Robiono je z ciasta chlebowego. Były twarde. Nadziewano je słoniną i pieczono na smalcu. Z nadmiarem tłuszczu radzono sobie za pomocą mocnego alkoholu.

Zrób sobie 40 pączków

1 kg mąki tortowej
5 jaj
5 żółtek
szczypta soli
4 duże garście cukru
0,5 kostki margaryny
10 dkg drożdży
0,5 l mleka
2 łyżki spirytusu lub octu 10%
1 cukier waniliowy
litr oleju
Rozczyn: drożdże + 0,5 szklanki ciepłego mleka, łyżeczka mąki, łyżeczka cukru.
Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Przepis na pączki
Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy, sól, jaja, żółtka, rozpuszczoną margarynę, szklankę mleka, spirytus lub ocet. Dodać rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiać przez ok. 15 minut, aż będzie błyszczeć i pzestanie się kleić do ręki.

Nie może być zbyt ścisłe ani luźne. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Gdy po-dwoi objętość, formujemy pączki wielkości kul bilardowych i ponownie odstawiamy, aż podwoją wielkość. Smażymy na złoty kolor po obu stronach. Lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Przepis na kreple
Pulchny, drożdżowy kołocz ze můnki pszynnyj we ksztołće źdźebko plaskatyj kugle. Nojczyńśćij filůngůma kreplůw sům kůnfitury, dżym abo uowoce, nale tyż likwor, puding, szlagzana lebo ańi kyjza. Kreple sům smażůne na farba ćymno-złoto, na głymbokym feće - ze tustygo abo z uolyju, dowńij tyż na maśle.

Jako fertich je uůn zauobycz lukrowany abo uobsuty cukrym pudrym, idźe go tyż posuć kandy-zowanům skůrkům apluziny abo poloć szekuladům.

Jednodniowe obżarstwo nie szkodzi

Dietetycy uspokajają, że jednodniowe obżarstwo nie powinno zaszkodzić. Żeby przytyć, trzeba opychać się regularnie. Zawarte w pączkach tłuszcze i węglowodany proste szybko się wchłaniają i zamieniają w energię. Aby jednak pączkowej uczty nie przypłacić bólem brzucha, dobrze jest małymi kęsami i popijać gorącą herbatą.

- Zwłaszcza ci, którzy regularnie uprawiają sport i dzięki temu mają przyspieszony metabolizm, mogą być spokojni o swój wygląd. Jeden epizod nawet z nadmiarem 1300 kalorii niczego nie zmieni - mówi Joanna Lis, właścicielka studia sylwestki Dreamfit z Czeladzi.

Ciekawe podejście do tematu krepli w tłusty czwartek ma Halina Brzęczek z Rudy Śląskiej, znana z Klubu Puszystych. Twierdzi, że jutro zje "jednego" pączka.

- Jeden będzie z różą, jeden z marmoladą, jeden z makiem, jeden z bitą śmietaną i jeden z serem. Już mam zamówione. W końcu nawet trzymając linię, tego dnia odstępstwo od zasad to nie grzech - mówi.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto