Ucha rosną przyrośnięte bokiem do gałęzi, są galaretowate (gdy wilgotne!) i sprężyste. W czasie suszy są małe, twarde i kruche, czerniejące. Ale już parę minut po nawilżeniu zwiększają swoje rozmiary nabierając sprężysto-galaretowatej konsystencji.
Rosną przez cały rok, a najlepiej rozwijają się jesienią lub na wiosnę podczas opadów deszczu. Ucho to bardzo dobry grzyb jadalny spotykany na bzie czarnym, robinii akacjowej i pochodzącym z Ameryki Płn. klonie jesionolistnym.
Dobry do przyrządzania sałatek i jako dodatek do mięs i gulaszu.
W Chinach i Japonii obiektem hodowli na masową skalę jest ucho wschodnie (Auricularia polytricha), które w wielkiej ilości dociera do Europy (i do Polski) jako składnik chińskich zup i miksów pod nazwą „grzybów mun”.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?