Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W chorzowskim skansenie trwa festyn "Od żymloka do krupnioka" [Zdjęcia]

MoDO
MoDO
Ślunskie jodło króluje dziś w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku. W znajdującym się na jego terenie Skansenie trwa festyn "Od żymloka do krupnioka". Można najeść się do syta, ale nie tylko...

Wielka fiesta w chorzowskim Skansenie. Pomimo niesprzyjającej aury impreza cieszy się sporym powodzeniem. Na miejscu jest nasz reporter, Jacek Tomaszewski. - To doskonała okazja, żeby spróbować krupnioków, żymloków, pasztetów, kiełbas czy szynek wiejskich, z których słynie śląska kuchnia - mówi Jacek.

Udział w imprezie biorą czołowi masarze regionu, w tym także zdobywcy pierwszej nagrody na produkt tradycyjny podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych - Dom Mięs „Refa" ze Świerklańca.

Oprócz tego goście chorzowskiego skansenu mogą spróbować m.in. różnych gatunków chleba, oscypków, pieczonek z ogniska. Oprócz smakowania potraw można również zaspokoić swoje potrzeby artystyczne. W tej części programu wystąpi Damian Holecki, a całą imprezę poprowadzi Dariusz Niebudek.


Nietypowy domek? Czemu nie


Stoiska z wędlinami cieszą się dużą popularnością


W parze z jadłem idą oczywiście trunki. Warto ugasić pragnienie


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto