„Kuchnia molekularna” to pojęcie, które początkowo kojarzyć się może z filmami science fiction. Okazuje się jednak, że zdecydowanie więcej w niej science niż fikcji, bo kuchnia molekularna to połączenie natury z nauką. Twórcy potraw molekularnych tradycyjne metody przygotowywania posiłków odsyłają do lamusa. W ich restauracjach nie ma miejsca na gotowanie, smażenie czy pieczenie. Kuchnia staje się naukowym laboratorium.
Prekursorem tej metody przygotowywania jedzenia był ponoć Sir Benjamin Thompson żyjący na przełomie XVIII i XIX wieku, ale tak naprawdę wszystko zaczęło się pod koniec lat 80. XX w. za sprawą węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve Thisa, którzy badali m.in. wzajemne oddziaływanie związków chemicznych zawartych w różnych produktach.
Dzięki naukowemu podejściu do gastronomii możliwe jest uzyskanie np. pysznych lodów o smaku musztardy czy sosu pod postacią pianki.
Dlaczego ciasto powinno się mieszać kręcąc w prawo? Dlaczego kolejność dodawania składników wpływa na smak potrawy? Czy w kuchni można stworzyć sztuczny kawior? A sztuczne smaki?
Każdy może swoją kuchnię zamienić w laboratorium naukowe. Pora dowiedzieć się jak to zrobić.
Zapraszamy 5 listopada o godz. 18.00 do Ronda Sztuki (Oko Miasta) w Katowicach.
Naszym gościem będzie prof. Ernest Aleksy Bartnik, fizyk, kucharz i recenzent. Pokaz kuchni molekularnej przeprowadzi Łukasz Konik prekursor kuchni molekularnej w Polsce.
W czasie spotkania zaprezentuje:
- Kawior o smaku buraczków
- Ciekły azot czyli inaczej smok wawelski
- Drink na bazie ciekłego azotu
- Pianki smakowe ciepłe w środku zimne z zewnątrz
- Lody/sorbet o smaku pomidora
Dyskusję jak zwykle poprowadzi Tomasz Rożek.
Podczas spotkania zagra jazzowe trio Uninhibited room. Całość spotkania będzie tłumaczona na język migowy, a dzięki inicjatywie Partnerstwo dla Przyszłości transmitowana na żywo w Internecie.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?