Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zaskakujące smaki, ciekawe informacje i kulinarny show w Śląskiej Kawiarni Naukowej

Śląska Kawiarnia Naukowa
Śląska Kawiarnia Naukowa
Chcesz być dobrym kucharzem? Ucz się fizyki i chemii. Tematem kolejnego spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej będzie "kuchnia molekularna".

„Kuchnia molekularna” to pojęcie, które początkowo kojarzyć się może z filmami science fiction. Okazuje się jednak, że zdecydowanie więcej w niej science niż fikcji, bo kuchnia molekularna to połączenie natury z nauką. Twórcy potraw molekularnych tradycyjne metody przygotowywania posiłków odsyłają do lamusa. W ich restauracjach nie ma miejsca na gotowanie, smażenie czy pieczenie. Kuchnia staje się naukowym laboratorium.

Prekursorem tej metody przygotowywania jedzenia był ponoć Sir Benjamin Thompson żyjący na przełomie XVIII i XIX wieku, ale tak naprawdę wszystko zaczęło się pod koniec lat 80. XX w. za sprawą węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve Thisa, którzy badali m.in. wzajemne oddziaływanie związków chemicznych zawartych w różnych produktach.

Dzięki naukowemu podejściu do gastronomii możliwe jest uzyskanie np. pysznych lodów o smaku musztardy czy sosu pod postacią pianki.

Dlaczego ciasto powinno się mieszać kręcąc w prawo? Dlaczego kolejność dodawania składników wpływa na smak potrawy? Czy w kuchni można stworzyć sztuczny kawior? A sztuczne smaki?
Każdy może swoją kuchnię zamienić w laboratorium naukowe. Pora dowiedzieć się jak to zrobić.

Zapraszamy 5 listopada o godz. 18.00 do Ronda Sztuki (Oko Miasta) w Katowicach.

Naszym gościem będzie prof. Ernest Aleksy Bartnik, fizyk, kucharz i recenzent. Pokaz kuchni molekularnej przeprowadzi Łukasz Konik prekursor kuchni molekularnej w Polsce.

W czasie spotkania zaprezentuje:

  • Kawior o smaku buraczków
  • Ciekły azot czyli inaczej smok wawelski
  • Drink na bazie ciekłego azotu
  • Pianki smakowe ciepłe w środku zimne z zewnątrz
  • Lody/sorbet o smaku pomidora

Dyskusję jak zwykle poprowadzi Tomasz Rożek.

Podczas spotkania zagra jazzowe trio Uninhibited room. Całość spotkania będzie tłumaczona na język migowy, a dzięki inicjatywie Partnerstwo dla Przyszłości transmitowana na żywo w Internecie.

Szczegóły na www.KawiarniaNaukowa.pl. Wstęp wolny.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto