Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś Tłusty Czwartek. Nawet na diecie nie musisz rezygnować z pączków

Kamil Sarna
Kamil Sarna
Wikimedia Commonce
Wszystko co chcielibyście wiedzieć o pączkach, a baliście się zapytać.
Zobacz również:  Jak Katowice obchodziły Dzień Wegetarianizmu? [foto]

Według jednego z przesądów, nie będzie się wiodło temu, kto tego dnia nie zje nawet jednego pączka. Co roku w naszym kraju każdy je średnio 2,5 pączka. Znawcy twierdzą, że najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Idealne powinny być pulchne, ale lekko zapadnięte w środku. Świadczy to o dobrej konsystencji ciasta. Najbardziej popularne są te nadziewane marmoladą, ale spotkać można również pączki wypełnione budyniem, likierem, serem czy bitą śmietaną. Dawniej niektóre celowo nadziewano migdałem lub orzechem - wierząc, że osoba która na nie trafi będzie miała szczęście.

Przeciętny pączek ma około 420 kalorii. Składa sikę głównie z węglowodanów i tłuszczu.

- To są puste kalorie, należy pamiętać również, że pączki wypiekane są w głębokim tłuszczu - mówi Jadwiga Skierska z centrum Dietetyki i Kształtowania Sylwetki.

Czy zatem osoby na diecie mogą tego dnia bezkarnie kosztować słodkości?

- Jeśli ktoś stosuje dietę i ma dobre wyniki to ja nie widzę przeszkód aby tego dnia symbolicznie zjadł jednego czy dwa pączki. Ważne żeby nie był to "pączek przed telewizorem" czy jedzony jeden po drugim - mówi Skierska.

Aby spalić jednego 50-gramowego pączka należy:

  • jeździć na rowerze przez 54 minuty
  • biegać przez 20 minut
  • spacerować przez 57 minut

A dla wszystkich, którzy tego dnia chcą zdać się na własną inwencję, podajemy przepis na specjalne tłustoczwartkowe pączki.

Przepis na pączki - składniki:

  • 8 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
  • olejek śmietankowy/pomarańczowy
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • smalec lub olej

Do posypania cukier puder. Pączki najlepiej nadziewać twardą marmoladą (w ulubionym smaku).

Cukier i drożdże rozetrzeć z mlekiem letnim mlekiem do roztopienia drożdży i zagnieść z 1/3 mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodać pozostałą mąkę, żółtka, sól, kilka kropel olejku i rozpuszczone (zimne) masło i ocet lub spirytus. Ciasto wyrabiać aż przestanie kleić się do dłoni. Nożem odkrawać niewielkie kawałki ciasta, nakładać marmoladę i formować kuleczki, które znowu należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pod ściereczką).

W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i zjadamy.

Smacznego!

Źródło przepisu: MM Kraków Tłusty czwartek: przepis na pączki

Podobne artykuły:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto