Zobacz również: Jak Katowice obchodziły Dzień Wegetarianizmu? [foto] |
Według jednego z przesądów, nie będzie się wiodło temu, kto tego dnia nie zje nawet jednego pączka. Co roku w naszym kraju każdy je średnio 2,5 pączka. Znawcy twierdzą, że najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Idealne powinny być pulchne, ale lekko zapadnięte w środku. Świadczy to o dobrej konsystencji ciasta. Najbardziej popularne są te nadziewane marmoladą, ale spotkać można również pączki wypełnione budyniem, likierem, serem czy bitą śmietaną. Dawniej niektóre celowo nadziewano migdałem lub orzechem - wierząc, że osoba która na nie trafi będzie miała szczęście.
Przeciętny pączek ma około 420 kalorii. Składa sikę głównie z węglowodanów i tłuszczu.
- To są puste kalorie, należy pamiętać również, że pączki wypiekane są w głębokim tłuszczu - mówi Jadwiga Skierska z centrum Dietetyki i Kształtowania Sylwetki.
Czy zatem osoby na diecie mogą tego dnia bezkarnie kosztować słodkości?
- Jeśli ktoś stosuje dietę i ma dobre wyniki to ja nie widzę przeszkód aby tego dnia symbolicznie zjadł jednego czy dwa pączki. Ważne żeby nie był to "pączek przed telewizorem" czy jedzony jeden po drugim - mówi Skierska.
Aby spalić jednego 50-gramowego pączka należy:
- jeździć na rowerze przez 54 minuty
- biegać przez 20 minut
- spacerować przez 57 minut
A dla wszystkich, którzy tego dnia chcą zdać się na własną inwencję, podajemy przepis na specjalne tłustoczwartkowe pączki.
Przepis na pączki - składniki:
- 8 żółtek
- 10 dag drożdży
- 1/4 l mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 1 kg mąki
- szczypta soli
- olejek śmietankowy/pomarańczowy
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- smalec lub olej
Do posypania cukier puder. Pączki najlepiej nadziewać twardą marmoladą (w ulubionym smaku).
Cukier i drożdże rozetrzeć z mlekiem letnim mlekiem do roztopienia drożdży i zagnieść z 1/3 mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodać pozostałą mąkę, żółtka, sól, kilka kropel olejku i rozpuszczone (zimne) masło i ocet lub spirytus. Ciasto wyrabiać aż przestanie kleić się do dłoni. Nożem odkrawać niewielkie kawałki ciasta, nakładać marmoladę i formować kuleczki, które znowu należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pod ściereczką).
W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i zjadamy.
Smacznego!
Źródło przepisu: MM Kraków Tłusty czwartek: przepis na pączki
Podobne artykuły: |
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?