Zobacz: OKAM Street Food Festival: zjedz coś na ulicy
Główną część festiwalu stanowi konkurs kulinarny. Startują w nim amatorzy, profesjonalni kucharze i uczniowie szkół gastronomicznych. Będą walczyć o tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2014 i statuetkę złotego durszlaka.
Każda z drużyn, zgodnie z regulaminem, przygotowuje trzy dania związane z tradycyjną kuchnią regionalną. Wśród potraw zgłoszonych do konkursu: znajdziemy wśród nich typową śląską roladę, zagłębiowską zalewajkę czy jurajskie prażonki.
Zespoły, które biorą udział w konkursie:
- w kategorii amatorów: Kostkowianki, KGW Wisła Wielka, KGW w Udorzu, Pradlanki, Śląskie blogerki, Nina z Falimijom z Tarnowskich Gór, Jurale z Zawiercia.
- w kategorii profesjonalistów: Willa Słoneczna w Dębowcu, Restauracja EM
w Koziegłowach, Karczma Rogata w Bielsku-Białej, Restauracja Port Zawiercie w Zawierciu, Zajazd Biała Skała w Zawierciu, Restauracja Kapias w Goczałkowicach-Zdroju.
- w kategorii uczniów szkół gastronomicznych: Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach, Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, Kucharska Brygada z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, Cwaniary z gastronoma z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.
Program:
13.00 - rozpoczęcie konkursu kulinarnego
14.00 - otwarcie festiwalu
14.15 - 15.30 - koncert The Postman
15.30 - 16.00 - konkursy
16.00 - 16.40 - koncert Impressive cz. I
16.40 - 17.00 - konkursy
17.00 - 17.30 - koncert zespołu Impressive cz. II
17.30 - 18.30 - ogłoszenie wyników konkursu
18.30 - 19.30 - kabaret Ciach
19.30 - 20.30 - bitwa smaków
20.30 - występ Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk"
22.00 - pokaz pirotechniczny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?