18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia w Vorarlbergu: Świeżo, regionalnie i z wyrafinowaniem

Redakcja
AlpenregionBludenz
„Świeżo, regionalnie i z wyrafinowaniem” brzmi dewiza kucharzy w Vorarlbergu. Liczne inicjatywy wspierają współpracę gastronomii i gospodarki rolnej. Coraz bogatsza jest oferta wędrówek i rejsów statkiem po Jeziorze Bodeńskim połączonych z kulinarnymi atrakcjami.

Z każdym krokiem robi się jaśniej. Co za widowisko – prawdziwy teatr natury! To był dobry pomysł, żeby wstać tak wcześnie i przeżyć wschód słońca nad jeziorem. Godzinka i jesteśmy u celu wędrówki. Co w restauracji na szczycie góry mogą serwować na śniadanie? Jego podstawę stanowią smakołyki z chłopskiego stołu i produkty własnego wyrobu. A na deser wspaniała panorama gór z jeziorem w tle.

Vorarlberg smakuje doskonale
Receptą na sukces jest wieloletnia współpraca tutejszych kucharzy z miejscowymi producentami żywności. Restauratorzy wykorzystują w miarę swych możliwości regionalne i sezonowe przysmaki i wyczarowują z nich dania typowe dla lokalnej kuchni lub coś nowego, a przy tym kreatywnie lekkiego. Inicjatywy, takie jak „Serowy Szlak Bregenzerwald”, „bewusstmontafon” czy rozmaite imprezy kulinarne w parku biosfery Großes Walsertal, wpływają pozytywnie na wzajemne zależności i pogłębianie współpracy między restauratorami i miejscowymi rolnikami.

W proporcji do liczby mieszkańców (372.000) Vorarlberg może się poszczycić dużo większym odsetkiem wyróżnionych restauracji i zakładów gastronomicznych niż inne landy austriackie.

Najbardziej chyba znanym przysmakiem Vorarlbergu jest intensywny w smaku, twardy ser górski. Wytwarzany jest w małych serowarniach, latem nierzadko na alpejskich halach. Inne smakołyki to nieco łagodniejszy ser alpejski, ementaler i delikatny świeży ser z krowiego, owczego lub koziego mleka. W asortymencie nie brakuje też kremowych serów typu camembert. Typowy dla Montafonu jest Sura Kees, łagodny i aromatyczny ser chudy.
Niektóre z destylarni w Vorarlbergu zaliczane są do najlepszych w Austrii. Klasycznym regionalnym trunkiem jest niepowtarzalna Subira, wytwarzana z niepozornych gruszeczek.

„W Vorarlbergu się je...“
Motto „W Vorarlbergu się je... dużo lepiej” wymyślili tutejsi restauratorzy dla podkreślenia najwyższej jakości przyrządzanych przez siebie potraw. Obojętne, czy będzie to kuchnia regionalna czy etniczna, przydrożny zajazd czy wysokiej klasy restauracja, trendy nightclub czy winiarnia – wszędzie liczy się tylko jedno: zadowolenie klienta. Aby spełnić jego oczekiwania, wielką wagę przywiązuje się do jakości potraw i napojów, do wystroju wnętrza i do jakości serwisu.

Śniadanie na wierzchołku
- Śniadaniem zaczynają się cztery różne wycieczki kulinarne, oferowane przez Bregenzerwald Tourismus. Każda z nich z trzydaniowym menu, serwowanym w trzech różnych miejscowościach kosztuje od 30 do 48 euro za osobę (kurs kolejką górską został już wliczony w cenę). Czas wędrówki od 3,5 do 5 godzin.

- W Montafonie cudownie położone górskie restauracje i gospody codziennie zapraszają na „górskie śniadanie”. Także niektóre z wycieczek z przewodnikiem mają zaplanowane śniadanie na szczycie.

- Jeżeli ktoś chciałby zacz ąć dzień w Brandnertal od górskiego śniadania, może je spożyć w piątki w Douglashütte nad jeziorem Lünersee, ponad Brand, między 8 i 10.30. Górskie śniadanie można też zamówić w soboty w lipcu i sierpniu, na górze Muttersberg w Bludencji.

Więcej informacji na www.vorarlberg.travel/pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dlaczego pszczoły są ważne?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto