Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nadchodzi weekend kulinarnych rekordów!

Redakcja
W najbliższą niedzielę w dwóch miastach województwa odbędzie się bicie rekordu. Nietypowego, bo kulinarnego. W Czeladzi powstanie największa zalewajka, w Żywcu gigantyczny wędzony ser.

- By pokazać, że choć nie jesteśmy dużym miastem, to dużo się u nas dzieje, zorganizowaliśmy bicie rekordu w powstawaniu największej zalewakiw Polsce - mówi MM Silesii Wojciech Maćkowski - rzecznik Urzędu Miasta w Czeladzi. - To ciekawa forma promocji, a przy okazji sprawimy, że o Czeladzi zrobi się głośno - dodaje rzecznik. 

2,500 litrów wody, 200 kg wędzonki, 300 kg ziemniaków, 80 kg cebuli, 200 litrów zaczynu, 80 kg włoszczyzny, 20 kg soli, 2 kg pieprzu, 20 kg plecionek czosnku, 50 dkg liści laurowych, 50 dkg ziela angielskiego i 17 kg innych przypraw posłużą do stworzenia około 8500 porcji zupy.


__ Składniki pochodzić będą z gigantycznych zakupów dokonanych przez Urząd Miasta, gdyż, jak dodaje rzecznik "w dobie kryzysu trudno było pozyskać sponsorów". Wybór potrawy nie jest jednak przypadkowy. To regionalne danie z Zagłębia Dąbrowskiego, które ma podkreślić, że Czeladźto zagłębiowskie miasto.


Zobacz również: Promocja na przystankach w Czeladzi: Tanio ale dobrze

- Wybraliśmy zalewajkę, gdyż spośród innych regionalnych potraw tylko ją możemy  przygotować w takich warunkach. Jej gotowanie potrwa 4 godziny. A jako potrwa z Zagłębia, podkreśli naszą tożsamość z tym regionem - wyjaśnia Maćkowski.

Dodatkowo na przybyłych na czeladzki rynek oprócz możliwości spróbowania rekordowej zupy, będzie czekać występ zespołu Trubadurzy. o 21:30 pokaz sztucznych ogni i tradycyjnie jak każdego 26 lipca, Zagłębiowski Jarmark.

Tego dnia na regionalne potrawy postawił również Żywiec. 26 odbędzie się tam kolejne edycja OscypekFest podczas, którego organizatorzy postanowili pobić rekord w stworzeniu największego wędzonego sera na świecie. I ten rekord ma propagować region i jego regionalizm.

- Celem przedsięwzięcia jest promocja serów góralskich oraz „małych ojczyzn”, gdzie od dawna kultywuje się tradycję i zwyczaje sprzed wielu lat – informuje organizator,  imprezy OscypekFest i lider Kapeli „PIECZARKI” Paweł Pieczarka.


Zobacz również: Koszykarski rekord Guinnessa pod Spodkiem [Wideo]

W ubiegłym roku do wykonania 14,5 kg sera w kształcie podwójnego stożka zużyto ponad 100 l mleka owczego i 70 l mleka krowiego. W tym roku cel to ponad 15 kg. Podobnie jak w Czeladzi temu kulinarnemu rekordowi będą towarzyszyć występy, Carrantuohill, grających muzykę  irlandzką oraz gospodarz imprezy - kapela Pieczarki.

W przeciwieństwie do zagłębiowskiej zalewajki, góralski ser nie będzie skonsumowany przez przybyłych. Zostanie przekazany na WOŚP.


MM Silesia poleca:


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto