Zobacz: Śniadanie daje moc, czyli dlaczego należy pamiętać o zdrowym posiłku
Uczniowie w szkołach mogą kupić kanapki, jogurty, owoce i wodę mineralną. W tych placówkach, które nie mają sklepików ustawiono automaty z kanapkami i wodą. Nauczyciele zobowiązali się do przeprowadzenia lekcji wychowawczych o zdrowym żywieniu.
Działania na rzecz zdrowego trybu życia wprowadzają także tyskie przedszkola, gdzie realizowany jest projekt "Małe ogródki". Przy placówkach powstały grządki, gdzie uczniowie uczą się sadzić warzywa, a potem przygotowują z nich posiłki.
W 2008 roku radni przyjęli uchwałę ws. upowszechniania zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci i młodzieży, która wprowadza do szkół zdrową żywność. Ustawa nakazywała ograniczenie sprzedaży przekąsek ziemniaczanych, słodkich batoników czekoladopodobnych i napojów koloryzowanych.
Jak odróżnić zdrową żywność od niezdrowej? Przede wszystkim niezdrowe produkty mają długą datę przydatności do spożycia. Znajdują się w nich małe ilości błonnika, witaminy A i C, wapnia oraz żelaza, za to wysokie zawartości cukru oraz soli. Niezdrowe produkty zawierają dużą ilość konserwantów, polepszaczy, emulgatorów i spulchniaczy.
Jakie są skutki jedzenia niezdrowej żywności? Otyłość, alergie pokarmowe i skórne, zaburzenie pracy kubków smakowych i zmiana spostrzeżeń mózgu w stosunku do jedzenia to najważniejsze z nich.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?