Składniki:
500 g szynki wieprzowej bez kości, 50 g orzechów włoskich bez łupin, 50 g szyjek rakowych, 100 g szynki wędzonej, żółtka, 20 g mąki, tłuszcz, 100 ml śmietany, nać pietruszki, sól, pieprz, kurkuma, 50 g pory, 20 g pestek słonecznika.
Mięso pokroić w szerokie plastry, rozklepać, posypać przyprawami, pozostawić na 2 godziny. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić i połączyć z szyjkami rakowymi, pokrojoną w paski szynką, żółtkiem i posiekaną pietruszką, doprawić. Farsz rozłożyć na przygotowanym mięsie, zrolować, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, dusić do miękkości, pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką, doprawić. Porę pokroić w talarki, usmażyć na maśle, dodać pestki słonecznika - wcześniej zrumienione na patelni, razem chwilę dusić. Na talerzu rozłożyć usmażoną porę, położyć zraz i zalać sosem śmietanowym. Podawać z plastrem kopru bulwiastego.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?